I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för år 2024. Vi kommer att diskutera de bästa gratis verktygen som finns tillgängliga för att skapa professionella planritningar, samt hur tekniken har utvecklats och vilka funktioner som är mest populära bland användare.

Det kan verka väldigt komplicerat att skapa en planritning. Förr var man tvungen att sitta med linjal och dra linjer, medan man försökte förhålla sig till en skala. Det var ett omständligt jobb som kunde ta åtskilliga timmar, särskilt för den som inte hade vanan inne. De första dataprogrammen för detta började utvecklas på 1960-talet, och sen dess har utvecklingen gått i en rasande fart.

De anrika CAD-programmen (Computer-Aided Design) kom i början av 1980-talet. AutoCAD, lanserat av Autodesk 1982, blev snabbt standarden inom branschen. Det är faktiskt fortfarande ett av de mest använda verktygen för att skapa detaljerade planritningar. Tack vare detta  program kunde arkitekter och designers övergå från handritade skisser till digitala ritningar. Detta skapade en enorm förbättring, både för precisionen och effektiviteten.

planritning program
planritning program

Nuförtiden kan man hitta väldigt många planritning program gratis. De gör processen enkel och rolig. Dessa planritning program nyttjas visserligen av professionella personer, som exempelvis arkitekter och byggarbetare. De är dock ofta väldigt intuitiva, och kan även nyttjas av amatörer. Skillnaden är bara att proffsen kan gå in mer på djupet i programmets funktioner.

💡 Tips: Risker och straff med att bygga utan bygglov

Här är standardprocessen i de flesta planritning program:

 • Skapa ett skelett: Man börjar ofta med att anpassa en befintlig mall. Det går även att dra och släppa väggar och rum på arbetsytan.
 • Mätning och skala: Därefter anger man exakta mått och väljer en skala (vanligtvis 1:100).
 • Lägg till komponenter: För att få en så verklig bild som möjligt av det våningsplan som du ritar upp, kan du inkludera möbler, fönster, dörrar och fasta installationer från biblioteket.
 • Använd symboler och förkortningar: Varje planritning program har en mängd standardiserade symboler och förkortningar.
 • Spara och dela: Spara ritningen i olika format som PDF eller JPG. Dela den därefter med andra för granskning och feedback.

Det finns många planritning program online. De kräver inte någon nedladdning. Läs vidare för att få lära dig mer.

Verktyg för planritningar – Program / appar

Den som vill skapa riktigt professionella planritningar, kan tjäna på att betala en sliten slant för detta. Då får du ofta tillgång till ännu fler avancerade funktioner och hjälpmedel. Om du är beredd att betala en liten slant kan dessa planritning program verkligen rekommenderas:

 • Lucidchart: Här erbjuds en mängd funktioner för att göra designen riktigt enkel. Du kan skapa skalenliga ritningar, använda olika mallar och former, och dessutom samarbeta med andra i realtid. Detta planritning program kan även integreras med andra populära appar som Google Workspace och Microsoft 365.
 • Planner 5D: Det här är ett väldigt intuitivt planritning program för både 2D- och 3D-hemdesign. Du kan exempelvis anpassa färger, mönster och material, utöver att du har möjlighet att ladda upp och redigera projekt. Det är perfekt för både amatörer och proffs.
 • AutoCAD: Detta planritning program känner du nog till. Det är nog ett av marknadens mest klassiska planritning verktyg för att skapa detaljerade ritningar. Här hittar du omfattande verktyg för att skapa exakta och detaljerade skisser, det kan dessutom integreras med många andra planritning verktyg.
 • SketchUp Pro: En stor favorit hos allt fler arkitekter och designers. Gränssnittet hos detta planritning verktyg erbjuder smidiga funktioner för att både skapa 2D- och 3D-modeller.
 • Chief Architect: Slutligen vill vi slå ett slag för detta planritning program. Det är nämligen särskilt användbart för att designa bostäder och erbjuder funktioner som automatiska byggverktyg, 3D-visualiseringar och ett omfattande bibliotek med designobjekt.
rita planritning program online
rita planritning program online

Planritning program gratis

Den som har en tight budget behöver inte heller misströsta. Det finns mängder av gratis planritning program och appar för att skapa funktionella planritningar. Här är några planritning verktyg som låter dig behålla pengarna i plånboken:

 • RoomSketcher: Här är ett väldigt funktionellt planritning verktyg. Du kan fixa ett gratisabonnemang och skapa upp till fem olika projekt. Faktum är att du kan använda över 4 000 möbler och material, samt ange exakta mått för väggar, fönster, dörrar och möbler.
 • Gliffy Floor Plan Creator: Med detta planritning verktyg kan även amatörer skapa proffsiga 2D-planritningar. Det är enkelt att flytta runt möbler och inredning​.
 • DreamPlan Home Design Software: Här kan du skapa detaljerade planritningar och 3D-modeller av ditt hem. Här har du ett planritning program som är tillgängligt för både Windows och Mac och du får tillgång till ett stort utbud av designverktyg​.
 • SmartDraw: Detta är faktiskt ett väldigt kraftfullt grafiskt planritning verktyg, trots att det är gratis. Du kan skapa planritningar, flödesscheman, grafer och andra typer av diagram.

Se även 👉 Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

Planritning app gratis

Det finns ju inte alltid tid till att sätta sig vid datorn i hemmets lugna vrå. Den som vill arbeta fram planritningar på språng, har som tur är många planritning verktyg att välja mellan. Här är några exempel:

 • MagicPlan: I denna planritning app används mobilens kamera och gyroskopfunktioner för att skapa 2D-planritningar från 3D-rum. Appen kan dessutom ge en uppskattning på kostnader och material för projekt.
 • RoomScan Pro: Du kan även få tag på denna planritning app gratis. Den låter dig skapa planritningar genom att helt enkelt hålla din enhet mot väggarna i ett rum. Appen använder enhetens GPS och gyroskop för att mäta och skapa exakta planritningar automatiskt​.
 • AutoCAD Mobile: Mobilversionen av detta klassiska program är faktiskt riktigt bra. Du kan faktiskt ta del av många av de funktioner som finns i den fullständiga AutoCAD-programvaran.
 • Roomle: Detta är en intuitiv planritning app där du kan skapa detaljerade planritningar och 3D-modeller. Du kan lägga till möbler och material från en stor katalog och få en tydlig bild av dina designidéer.
planritning verktyg
planritning verktyg

Gratis planritningar online

Tack vare att dagens internetuppkoppling ofta är så stabil och snabb, kan man även arbeta direkt ifrån webbläsaren.

 • RoomSketcher: RoomSketcher erbjuder möjligheten att skapa 2D- och 3D-planritningar samt designa hem. Du kan antingen använda RoomSketcher Appen för att rita själv eller låta oss göra ritningen åt dig.
 • SketchUp Free: Detta är en kraftfull planritning app online för 3D-design. Du kan använda den direkt i webbläsaren, utan att det krävs någon nedladdning. Det är idealiskt för att skapa detaljerade planritningar och 3D-modeller.
 • FloorPlanner: Även här jobbar du direkt på nätet. FloorPlanner är ett väldigt lättanvänt planritning verktyg online som låter dig skapa både 2D- och 3D-planritningar.
 • Homestyler: Här har du en webbaserad planritning app som gör att du kan skapa 2D- och 3D-planritningar. Den är särskilt bra för inredningsdesign och erbjuder ett användarvänligt gränssnitt.
 • AutoCAD Web App: Detta klassiska planritning program erbjuder även en gratis webb-version av sitt kraftfulla CAD-verktyg. Du kan dra nytta av alla möjliga avancerade funktioner och skapa detaljerade planritningar direkt i webbläsaren.

Jämförelse av populära planritning program 2024: För- och Nackdelar

Att välja rätt planritning program är avgörande för att skapa effektiva och estetiska designprojekt. Här jämför vi några av de mest populära planritning programmen och deras för- och nackdelar för att hjälpa dig hitta det bästa verktyget för dina behov.

1. RoomSketcher

Fördelar

 • Användarvänligt: Enkelt att använda även för nybörjare, tack vare dess intuitiva gränssnitt.
 • 2D och 3D Visualization: Möjliggör skapande av detaljerade 2D- och imponerande 3D-planritningar samt interaktiva 3D-rundturer​ (RoomSketcher Planritningar)​.
 • Stort Objektbibliotek: Erbjuder en omfattande samling av möbler och inredning för realistiska designskisser.

Nackdelar

 • Begränsningar i Gratisversionen: Gratisversionen har begränsade funktioner och projektkapacitet, vilket kan vara begränsande för större projekt​ (RoomSketcher Planritningar)​.
 • Licenskostnad: För att få tillgång till avancerade funktioner och fler projekt krävs en premiumprenumeration.

2. SketchUp Free

Fördelar

 • Kraftfull 3D Modellering: Erbjuder avancerade 3D-modelleringsverktyg som är idealiska för detaljerade designprojekt​ (SketchUp)​.
 • Stark Gemenskap: Ett stort användarcommunity med tillgång till en mängd gratis modeller och plugins.
 • Webbaserad: Kan användas direkt i webbläsaren utan behov av nedladdning eller installation.

Nackdelar

 • Inlärningskurva: Kan vara komplext och utmanande för nybörjare att lära sig​ (SketchUp)​.
 • Begränsningar i Gratisversionen: Vissa avancerade funktioner är endast tillgängliga i betalversionen (SketchUp Pro).

3. Planner 5D

Fördelar

 • Intuitivt Gränssnitt: Lätt att använda, även för de utan tidigare design erfarenhet.
 • Korsplattformskompatibilitet: Fungerar på både mobil och desktop, vilket ger flexibilitet i användningen​ (Planner 5D)​.
 • AI och AR Integration: Utnyttjar AI för att föreslå designalternativ och AR för att visualisera projekt i verkligheten.

Nackdelar

 • Begränsade Gratisfunktioner: Många av de mest användbara funktionerna är låsta bakom en betalvägg​ (Planner 5D)​.
 • Annonser i Gratisversionen: Gratisversionen innehåller annonser som kan vara störande.

4. Sweet Home 3D

Fördelar

 • Enkelt och Funktionellt: Perfekt för grundläggande 3D-design, med ett användarvänligt gränssnitt.
 • Gratis och Open Source: Gratis att använda med möjlighet att ladda ner en avancerad version för mer funktionalitet​ (The Home Life Mag)​.
 • Importfunktion: Kan importera existerande planritningar och skala dem för att skapa nya designskisser.

Nackdelar

 • Begränsade Avancerade Funktioner: Saknar några av de mer avancerade funktionerna som finns i andra program​ (The Home Life Mag)​.
 • Äldre Gränssnitt: Gränssnittet kan kännas något föråldrat jämfört med nyare program.

5. Lucidchart

Fördelar

 • Mångsidigt: Kan användas för en mängd olika typer av planritningar och diagram, från hem- och kontorslayout till tekniska ritningar​ (Lucidchart)​.
 • Samarbetsverktyg: Stödjer realtids-samarbete, vilket gör det enkelt att dela och arbeta på projekt tillsammans​ (Lucidchart)​.
 • Integrationer: Kan integreras med andra verktyg som Google Drive och Microsoft Office.

Nackdelar

 • Begränsade Funktioner i Gratisversionen: Vissa funktioner och exportmöjligheter är begränsade till betalande användare​ (Lucidchart)​​ (Lucidchart)​.
 • Inlärningskurva: Kan vara något komplicerat att lära sig för nya användare.

Slutsats

Att välja rätt planritning program beror mycket på dina specifika behov och projektets krav. RoomSketcher och Planner 5D är utmärkta för nybörjare tack vare deras användarvänlighet och omfattande bibliotek, medan SketchUp Free och Lucidchart erbjuder mer avancerade funktioner för professionella användare. Sweet Home 3D är ett bra alternativ för dem som söker ett enkelt och gratis verktyg med grundläggande funktioner. Genom att noggrant överväga dessa för- och nackdelar kan du hitta det program som bäst uppfyller dina designbehov och hjälper dig att förverkliga dina projekt.

Bygglovstjänst kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning

Upptäck våra professionella tjänster för bygglov och tillståndshantering. Vi kan hjälpa er med en rad olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Kontakta oss för mer information!

Attefallshus Regler 2024: Hitta rätt regler för attefallshus

Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]

Allt du behöver veta om pergola bygglov

Pergola bygglov Pergola bygglov, pergola med tak eller behöver du bygglov för din pergola? Läs [...]

Planritning förkortningar, symboler och skala

Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]

Planritning program online gratis: Fånga upp 2024 trender

I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för [...]

Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker

Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]

Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]

1 Comments

Få Bygglov för Förråd Snabbt & Enkelt – Allt du Behöver Veta

Bygglov för förråd Behöver du bygglov för ditt förråd? Lär dig hur du snabbt och [...]

Risker och straff med att bygga utan bygglov

Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]

1 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *