Att förstå bygglovsprocessen är avgörande för att säkerställa att ditt byggprojekt går enligt plan – från idé till färdig byggnad. Om du vill bygga nytt eller bygga om behöver du i de flesta fall skicka in en bygglovsansökan, men i vissa fall räcker det med en enklare bygganmälan. I den här artikeln går vi igenom bygglovsprocessen steg för steg, så att du enklare kan komma igång med att planera ditt nya projekt.
Att ansöka om bygglov eller skicka in en bygganmälan kan kännas överväldigande. Det finns många dokument som ska förberedas och skickas in, och det är viktigt att de är fackmannamässigt utförda och innehåller rätt detaljer så att du inte får avslag. Ett avslag fördröjer nämligen byggstarten och kan leda till både förseningar och ökade kostnader.
I den här kompletta guiden går vi igenom viktiga förberedelser, hur du skickar in din ansökan, och vad som händer när du får ett godkänt bygglov och ett startbesked. När du är redo att sätta igång med din egen bygglovsansökan kan du kontakta oss för att beställa alla bygglovsritningar du behöver.
Innehåll
Vad är bygglov och varför behövs det?
Bygglov är ett formellt tillstånd från kommunens byggnadsnämnd som krävs för att få genomföra vissa byggprojekt. Under din bygglovsansökan kan kommunens bygglovshandläggare granska den byggnad du vill uppföra och godkänna att den följer de lagar och regler som gäller för området. I varje detaljplanerat område finns det nämligen regler för hur tomten får bebyggas.
Syftet med ett bygglov är att säkerställa att ditt byggprojekt inte stör grannarna eller påverkar den estetik som råder i området. Ditt hus får till exempel inte vara så högt att grannens tomt blir täckt av skugga eller ha en för utstickande färg. Bygglovet godkänner även att ditt projekt följer Plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler (BBR) utöver den lokala detaljplanen. Genom att följa vår bygglovsprocess steg för steg säkerställer du en enkel och smidig process.
I följande fall behöver du ansöka om ett bygglov:
- Nybyggnad av bostadshus
- Komplementbyggnader större än 30 kvm
- Tillbyggnad större än 15 kvm
- Väsentliga förändringar av fastighetens fasad
- Murar och plank
- Inglasning av altan
I följande fall räcker det med en bygganmälan:
- Tillbyggnad på max 15 kvm
- Attefallshus på max 30 kvm
- Installation av eldstad
- Installation av skorsten
- Skärmtak på max 15 kvm
- Mur som är max 0,5 m hög
- Lågt staket med 50 % genomsiktlighet
Det är viktigt att vara medveten om reglerna för när du behöver ansöka om bygglov kan variera mellan olika kommuner. Kontakta därför din kommun för råd eller kolla på kommunens webbplats om du är osäker.
Det är viktigt att följa bygglovsprocessen steg för steg. Om du väljer att bygga utan bygglov kan du nämligen drabbas av påföljder som sanktionsavgifter och rivningsorder.
Behöver du hjälp med bygglovet?
Få expertrådgivning genom hela processen. Kontakta oss idag för att förenkla vägen framåt!
Steg för steg-guide till bygglovsprocessen
För att göra det enkelt för dig att komma igång med ditt projekt kan du följa vår tydliga bygglovsprocess steg för steg. Genom att följa den riskerar du inte att missa någon avgörande del.
Det här är bygglovsprocessen steg för steg:
- Förberedelser
- Inlämning av ansökan
- Granskning och beslut
- Startbesked och byggstart
- Slutbesked och besiktning
Steg 1: Förberedelser
Bygglovsprocessen steg för steg börjar med noggranna förberedelser. Undersök vilka regler som gäller i just din kommun för det projekt du vill uppföra. Det är extra viktigt om du bor i ett detaljplaneras område.
Ritningar som oftast behövs:
- Fasadritning
- Sektionsritning
- Planritning
- Situationsplan
- Markplaneringsritning
- Marksektionsritning
Beställ fackmannamässigt utförda ritningar i rätt skala för ditt projekt, eller ta fram egna ritningar om du besitter tillräcklig kunskap. Du behöver bland annat ta fram en situationsplan, en planritning och en sektionsritning.
ℹ️ Tips: Anlita en erfaren arkitekt eller ingenjör för att säkerställa att alla dokument uppfyller kraven.
Steg 2: Inlämning av ansökan
Bygglovsprocessen steg för steg har du kommit fram till själva bygglovsansökan eller bygganmälan. Du vänder dig till kommunens stadsbyggnadskontor eller liknande för att skicka in din ansökan (olika kommuner har olika namn för enheten). Idag kan du ofta skicka in dina bygglovshandlingar via kommunens e-tjänst, men vanligtvis går det lika bra att skicka dem med post. Skicka in ritningar, tekniska specifikationer och betala avgiften för bygglov eller bygganmälan.
Steg 3: Granskning och beslut
Hur fungerar bygglovsprocessen efter att du har skickat in din ansökan? Så fort det finns en tillgänglig bygglovshandläggare så kommer hen att ta en titt på din ansökan. Bygglovshandläggaren granskar alla dokument och ritningar för att se så att de dels är kompletta och att de dels uppfyller alla krav på regler och säkerhet.
Bygglovshandläggaren följer både nationella krav och lokala krav. Enligt bygglovsprocessen steg för steg tar det ungefär tio veckor att få godkänt på en bygglovsansökan, medan en bygganmälan kan gå lite snabbare. Om du har skickat in ofullständiga handlingar så är det viktigt att åtgärda det så fort som möjligt.
Steg 4: Startbesked och byggstart
Bygglovsprocessen steg för steg har nu kommit fram till det viktiga startbeskedet. Ett godkänt bygglov eller en godkänd bygganmälan innebär inte att du får sätta spaden i marken direkt. Du måste först invänta ett startbesked. Om du börjar bygga innan du får ett startbesked så följer du inte de regler som finns och bygger utan lov.
Startbeskedet utfärdas av kommunens byggnadsnämnd när den har granskat alla tekniska lösningar såsom brandsäkerhet, ventilation och hållfasthet samt din kontrollplan. Startbeskedet informerar om vilka villkor som måste uppfyllas under byggprojektet och vad som ska kontrolleras under byggets gång.
Steg 5: Slutbesked och avslutning
Bygglovsprocessen steg för steg är nu framme vid slutfasen. När du har utfört ditt projekt, det vill säga byggt ditt nya bostadshus eller din nya tillbyggnad på tomten, så är det viktigt att utföra en slutbesiktning för att säkerställa att byggnaden är säker att använda.
- Utför egenkontroller
- Uppfyll kontrollplanen
- Slutbesiktiga byggnationen
- Få godkänt slutbesked
Alla bygglov kräver att en slutbesiktning genomförs för att säkerställa att byggnaden uppfyller alla regler och krav enligt bygglovet och Plan- och bygglagen. Slutbesiktningsmannen granskar bland annat säkerheten och tekniska lösningar.
Efter en godkänd slutbesiktning utfärdar kommunens byggnadsnämnd ett slutbesked som intygar att byggprojektet är färdigt och redo att tas i bruk. Först då får du flytta in och börja använda ytan.
Undvik förseningar genom att se till att kontrollplanen och egenkontroller är uppfyllda och utförda innan slutbesiktningen. Om slutbesiktningsmannen upptäcker fel och brister måste dessa nämligen åtgärdas innan du får ett slutbesked. Det kan leda till både kostsamma förseningar och användningsförbud.
Så här kan vi hjälpa dig
Behöver du hjälp med att ta fram bygglovsritningar till ditt bygglov eller din bygganmälan? I så fall kan du kontakta oss för att få en gratis offert.
Vi hjälper dig med:
- Framtagning av ritningar.
- Komplett hantering av bygglovsansökan.
- Samordning med kommunens byggnadsnämnd
Våra experter tar fram fackmannamässiga ritningar enligt dina instruktioner så att du kan skicka in dem tillsammans med dina övriga bygglovshandlingar. Processen tar några veckor och säkerställer att du får proffsiga och enhetliga ritningar.
Sammanfattning
Genom att följa bygglovsprocessen steg för steg kommer du snart att stå med ett godkänt startbesked i handen. Vår lista ger dig en bra och tydlig överblick över hela processen.
Bygglovshandläggarna lägger mycket stor vikt vid korrekta ritningar och en komplett ansökan, så se till att inte hoppa över någon viktig handling. Behöver du hjälp med dina ritningar? Kontakta oss idag för en smidig och stressfri lösning!
Vanliga frågor om bygglovsprocessen steg för steg
Hur lång tid tar bygglovsprocessen?
Generellt tar det tio veckor att få svar på sin bygglovsansökan. Om kommunens stadsbyggnadskontor behöver mer tid för att avgöra utslaget (till exempel vid komplicerade projekt) kan de begära ytterligare tio veckor. Det tar även tid att samla ihop alla de handlingar som behövs och beställa bygglovsritningar. Räkna därför med att bygglovsprocessen tar runt 12-14 veckor.
Vad händer om bygglovet avslås?
Svar: Om du får avslag på din bygglovsansökan får du feedback på vad som inte godkändes. På så vis vet du vad du behöver göra för att få godkänt. Kanske behöver du komplettera din ansökan med något eller skicka in mer detaljerade och fackmannamässiga ritningar.
Kan jag bygga innan jag har fått startbesked?
Svar: Nej, du får inte börja bygga innan du har fått ett godkänt bygglov och ett startbesked från kommunen. Om du börjar bygga utan ett startbesked så bygger du olovligt, vilket kan leda till rättsliga konsekvenser, böter och krav på rivning.
Vad kostar det att ansöka om bygglov?
I bygglovsprocessen steg för steg nämnde vi att kommunen tar ut en avgift för din bygglovsansökan. Kostnaden varierar beroende på storleken och komplexiteten för det projekt du söker bygglov för. Om du vill bygga ett nytt enplanshus kostar bygglovsansökan runt 35 000 kr medan en tillbyggnad kostar runt 7 000 – 25 000 kr.
Kan jag göra ändringar efter godkännande?
Efter att ditt bygglov har godkänts får du göra mindre ändringar som inte påverkar projektets utformning eller de villkor bygglovets godkändes på. Större ändringar som till exempel påverkar husets storlek, placering eller utseende kräver dock en ny bygglovsansökan.
Kontakta oss
Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.
Bygga carport – 10 vanliga frågor och svar om tillstånd, regler och pris
Funderar du på att bygga carport men undrar vilka regler som gäller? För att göra [...]
jul
Fasadritning bygglov med exempel på korrekta ritningar
Om du vill utföra ändringar på husets yttre, då kan du behöva ansöka om ett [...]
okt
Få Bygglov för Förråd Snabbt & Enkelt – Allt du Behöver Veta
Bygglov för förråd Behöver du bygglov för ditt förråd? Lär dig hur du snabbt och [...]
maj
Svartbygge: Böter, Rivning & Bygglov i Efterhand
Lär dig allt om vad som gäller vid svartbygge i Sverige. Få information om böter, [...]
aug
Carport bygglov – När behövs det och hur ansöker man?
Det finns många regler att följa om du vill bygga en carport på tomten. Det [...]
jul
Tillbyggnad utan bygglov – Regler, undantag och sanktionsavgifter
Börjar huset kännas smått och du är i behov av ett extra sovrum eller en [...]
nov
Bygglov på landet – Bygga carport på landet
Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]
maj
Risker och straff med att bygga utan bygglov
Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]
apr
Vad är bäst – Att rita bygglovsritningar program eller anlita hjälp?
När du står inför att skapa bygglovsritningar för ditt byggprojekt finns det två huvudalternativ: att [...]
jul