Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att behöva ansöka om bygglov? Vi har samlat ihop alla vanliga attefallshus regler för att du ska få en tydlig överblick över de bestämmelser som finns.

länna attefallshus
Attefallshus

Det finns nämligen vissa attefallshus regler för storlek och andra attefallshus regler för höjd, men det gemensamma är att du bara behöver skicka in en anmälan till kommunen och få godkänt innan du kan sätta igång med uppförandet av din nya permanent- eller fritidsbostad.

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är en komplementbyggnad på tomten som kan uppföras utan att du behöver ansöka om bygglov. Enligt rådande attefallshus regler måste du dock skicka in en anmälan till byggnadsnämnden hos kommunen och få ett startbesked. Detta gäller oavsett om du ska uppföra byggnaden inom eller utanför ett detaljplanelagt område.

I anmälan måste du skicka in ritningar och olika handlingar. Det är i princip samma dokument som krävs vid en bygglovsansökan. En anmälan om komplementbyggnad kostar vanligtvis runt 8 000 – 20 000 kr, och priserna skiljer sig mellan olika kommuner.

Detta får du använda din komplementbyggnad till:

 • Permanentbostad
 • Året runt-boende
 • Fritidshus
 • Garage
 • Verkstad
 • Växthus
 • Förråd
 • Uthus
 • Gäststuga
 • Bastu
 • Båthus

Som du märker är det en lång lista, och den är inte på något sätt komplett. Du är helt enkelt fri att använda din komplementbyggnad till vad du vill. En stor fördel med denna typ av byggnad är dock att du kan isolera den och installera kök samt badrum. Om du installerar detta kan du behöva betala en separat kostnad för att ansluta till vatten och avlopp.

💡 Tips: Kolla in alla våra attefallshus

Här får du inte uppföra en komplementbyggnad

Enligt rådande attefallshus regler får du inte bygga en stor komplementbyggnad på en tomt som saknar ett en- eller tvåbostadshus. Du kan alltså inte bygga på en obebyggd tomt. Däremot får man bygga på en arrenderad tomt i ett fritidsområde så länge det finns en befintlig bostad på tomten.

attefallshus regler
attefallshus regler

Vilka attefallshus regler finns?

Det finns många regler för attefallshus, men lyckligtvis är de både tydliga och enkla att förstå sig på. Om det finns några tveksamheter hittar du all information för komplementhus på Boverkets hemsida. Dessutom kan du kontakta din kommun vid eventuella frågor.

Följande attefallshus regler gäller:

 • Fristående komplementbyggnad
 • Får användas som permanentboende eller fritidsboende
 • Max 30 kvm stort
 • Max 4 meter i taknockshöjd
 • Minst 4,5 meter till tomtgräns och väg
 • Minst 30 meter till järnväg
 • Måste finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten
 • Ska placeras i omedelbar närhet till befintligt bostadshus
 • Du kan bygga flera attefallshus, men de får vara max 30 kvm tillsammans

Att bygga attefallshus enligt dessa regler är ingen konst. Det är framförallt storleken och närheten till vägar och grannar du bör ha i åtanke. Eftersom du inte behöver något bygglov för ett attefallshus kan du sätta igång när som helst. Det enda du behöver komma ihåg är att skicka in en anmälan om bygget till kommunen.

Enligt reglerna får du bygga en källare under ditt attefallshus om det är lämpligt ur en geoteknisk synpunkt. Du har även lov att bygga ut din friggebod till ett attefallshus efter att en anmälan har gjorts.

Finns det nya regler för attefallshus 2023 / 2024?

Våra attefallshus regler infördes den 2 juli 2014 och har sedan dess uppdaterats genom åren. Till att börja med fick en komplementbyggnad vara max 25 kvm stor. Sedan den 1 augusti 2020 är det dock 30 kvm som gäller. Det har inte tillkommit några nya regler för attefallshus 2023 eller 2024.

Attefallshus regler för tomtgräns

Det finns strikta attefallshus regler för din tomtgräns. Detaljplanen för såväl små som stora städer säger att en komplementbyggnad av denna storlek måste placeras minst 4,5 meter från närmsta väg eller tomtgräns.

Om du är intresserad av att bygga närmare tomtgränsen än så måste du be om dina grannars godkännande. Avståndet till närmsta väg eller gata måste dock fortfarande vara minst 4,5 meter.

Det bästa är att be dina grannar om ett skriftligt medgivande. Då kan du hänvisa till det skriftliga samtycket vid en eventuell tvist. Utan grannarnas godkännande säger gällande attefallshus regler att du kan tvingas riva din komplementbyggnad om du bygger för nära tomtgränsen.

bygga attefallshus
bygga attefallshus

Vilka undantag finns för attefallshus regler?

Det finns vissa undantag för reglerna om attefallshus som du bör hålla koll på. Allt för att undvika att behöva riva din nya byggnad. Du kan behöva ansöka om bygglov om du vill bygga i en värdefull kulturmiljö eller om detaljplanen kräver det.

Om du planerar att bygga ett attefallshus 40 kvm så gäller andra regler. Då måste du nämligen ansöka om bygglov. Detsamma gäller om du önskar bygga högre än de tillåtna 4 meter.

Vilka regler gäller för ett attefallshus om det är nyckelfärdigt?

Du kan köpa ett attefallshus nyckelfärdigt. Det finns många företag som erbjuder små komplementbyggnader av hög kvalitet, oavsett om de ska användas som garage, permanentbostad eller fritidsbostad.

Det är samma attefalls regler som gäller oavsett om du själv designar och bygger huset från grunden eller om du köper en nyckelfärdig version. Förutom byggsatsen ingår ofta kök, elinstallation, VVS-arbeten och målning, vilket gör det till ett enkelt val för dig som vill lägga så lite tid och energi som möjligt på din nya byggnad.

Är det olika regler för friggebod och attefallshus?

För dig som vill bygga småhus på en privat tomt finns det olika regler för friggebod och attefallshus. Det finns vissa skillnader mellan dessa regler, men det gemensamma är att båda byggprojekten är fria från bygglov.

 FriggebodAttefallshus
Kräver bygglovNejNej
Tillåter permanentboendeNejJa
Max storlek15 kvm30 kvm
Max taknockshöjd3 m4 m
Avstånd till tomtgräns4,5 m4,5 m

Precis som du hör på namnet gäller friggebodsreglerna för små friggebodar på tomten som inte ska användas som permanentbostad. En friggebod får täcka max 15 kvm av tomtytan (för en eller flera byggnader) och vara max 3 meter i taknockshöjd. Den måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Attefallshus regler säger att du får bygga ett attefallshus på tomten och det får vara max 30 kvm stort och max 4 meter i taknockshöjd. Det måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Attefallhus 30 kvm och 40 kvm regler
Attefallhus 30 kvm och 40 kvm regler

Bygglovstjänst kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning
Specialister på attefallshusregler
Attefallshus nyckelfärdigt
Bygglov attefallshus

Upptäck våra professionella tjänster för bygglov och tillståndshantering. Vi kan hjälpa er med en rad olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Kontakta oss för mer information!

Bygg en rymlig attefallstillbyggnad utan bygglov

Drömmer du om lite extra utrymme utan att behöva gå igenom en krånglig och tidskrävande [...]

Friggebod Regler 2024 – Maximera din friggebod

Friggebodar är en vanlig syn i svenska trädgårdar. Det beror på att de är enkla [...]

Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Bygga carport utan bygglov… 🤔 Funderar du på att bygga en carport utan att behöva [...]

Attefallshus Regler 2024: Hitta rätt regler för attefallshus

Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]

Allt du behöver veta om pergola bygglov

Pergola bygglov Pergola bygglov, pergola med tak eller behöver du bygglov för din pergola? Läs [...]

Planritning förkortningar, symboler och skala

Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]

Planritning program online gratis: Fånga upp 2024 trender

I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för [...]

Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker

Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]

1 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *