Bygg hållbara affärsrelationer med vår expertis!

Markplaneringsritning och marksektionsritning för ditt bygglov
Få en komplett guide till markplaneringsritning och marksektionsritningar för ditt bygglov. Våra experter erbjuder skräddarsydda lösningar för att säkerställa att din byggansökan uppfyller alla krav. Kontakta oss idag för professionell hjälp och rådgivning!

Planera landskapet både estetiskt och funktionellt

Få en top-down vy

Få helhetsbild över hur marken ska bearbetas och formas
Hur går processen till?

Offertförfrågan
Skicka in dina uppgifter via kontaktformuläret för att få en kostnadsfri offert inom 12h.

Projektstart!
Vi startar upp ditt projekt med avstämningsmöte för att gå igenom ditt projekt tillsammans med dig för att göra din idé till verklighet.

Ritningar skapas
Vi jobbar fram beställda ritningar åt dig inom ett par arbetsdagar och skickar ut dem till dig för granskning. Ritningarna revideras enligt dina önskemål tills du är nöjd.

Leverans!
Du får slutgiltiga handlingar, redo för att skicka in till kommunen.

Kontakta oss
Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.
Utvalda projekt
Kundnöjdhet är viktigt för oss
Våra populära tjänster
Utforska våra färdiga ritningspaket
Kolla in våra färdiga ritningspaket. Vi kan även skräddarsy och anpassa ritningen så att de passar perfekt till dina behov och önskemål.
Vad är en markplaneringsritning?
En markplaneringsritning är en detaljerad teknisk ritning som visar hur du har tänkt planera marken på din fastighet. Det är en ritning som du måste skicka in tillsammans med övriga handlingar när du ansöker om bygglov. På ritningen ska det bland annat framgå var slänter, stödmurar, schaktningar och infarter finns. Ritningen visar även var byggnader, vägar och gångvägar ska placeras i förhållande till varandra och tar hänsyn till såväl funktionalitet som estetik.
Detta visar en markplaneringsritning för bygglov
- Byggnadens placering,
- Hur marken planeras med exempelvis markhöjder, uppfyllnader, schaktningar, slänter, murar, infart, parkering och liknande,
- Hantering av fastighetens dagvatten,
- Anslutning till vatten och avlopp,
- Hur man når byggnaden
- Hur tillgänglighet på tomten tillgodoses
- Vilka markbeläggningsmaterial som ska användas.
Markplaneringsritning exempel
När du skapar en markplaneringsritning kan du använda situationsplanen som underlag. Situationsplanen omfattar bland annat byggnadernas placering, medan markplaneringsritningen är något mer detaljerad. En tomt har tillgänglighetskrav, och på din ritning visar du hur du planerar att uppfylla dessa. Genom att till exempel visa marklutningen så blir det tydligt för bygglovshandläggarna om infarter och gångvägar har en tillåten lutning. Detta så att en person med nedsatt rörelseförmåga bland annat kan ta sig mellan parkering och entré.
Ritningen ska också redogöra för hur ledningar för vatten och avlopp ska dras, samt var man ska placera uppställningsplatsen för sopkärl. Den redovisar för hur du planerar att ta hand om dagvattnet, till exempel med en stenkista eller infiltrationsanläggning. Ritningen ska ritas i skala 1:200 och har en fågelvy över hela tomten.
Det är viktigt att din markplaneringsritning är fackmannamässigt utförd. Det innebär att ritningen och dess utformning ska uppfylla vissa minimikrav. Det bästa är därför att anlita en expert för att ta fram ritningen. På så sätt säkerställer du att din bygglovsprocess inte blir fördröjd på grund av undermåliga bygglovshandlingar. Du kan ta en titt på våra markplaneringsritningsexempel för att se hur en korrekt utförd ritning ska se ut. I vår gedigna portfölj av ritningar kan du även få inspiration till hur du kan planera din egen fastighet.
Begär en offertVad är marksektionsritning?
En marksektionsritning är en teknisk ritning som visar en genomskärning av marken på din fastighet för att visa hur markens olika lager och nivåer är planerade. Ritningen visar både befintliga och planerade marknivåer. Dessutom visar den detaljer såsom marklutningar, djup för schaktning och fyllning samt placeringen av dräneringssystem. På grund av de snarlika namnen är det lätt att blanda ihop marksektionsritning med markplaneringsritning, men denna är bland annat annorlunda då den har en helt annan vy. En marksektionsritning behövs bland annat om du vill utföra förändringar på marken. Du skickar in den tillsammans med dina andra bygglovshandlingar när du ansöker om bygglov.
Detta visar en marksektionsritning för bygglov
- Byggnadens placering
- Hur marken planeras med exempelvis markhöjder, uppfyllnader, schaktningar, slänter, murar, infart, parkering och liknande
- Hantering av fastighetens dagvatten
- Anslutning till vatten och avlopp
- Hur man når byggnaden
- Hur tillgänglighet på tomten ska tillgodoses
När behövs en marksektionsritning?
En marksektionsritning är en viktig teknisk ritning som behövs vid nya byggnationer och renoveringar. Den visar dels de befintliga marknivåerna och dels de planerade marknivåerna från tomtgräns till tomtgräns. Du kan behöva uppföra flera marksektioner för att beskriva den markförändring som du planerar att utföra. Ritningen kompletteras av situationsplanen som även denna visar dina föreslagna förändringar.
Marksektionsritningen är en viktig ritning och det finns många parter som behöver se den för att skapa sig en uppfattning om din tomt. Ritningen underlättar till exempel kommunikationen mellan de ingenjörer och entreprenörer som arbetar med ditt projekt på plats. Genom att följa ritningen skapas en säker och hållbar grund för ditt projekt. Ritningen används även av din bygglovshandläggare. Denna behöver se så att din planerade tomt följer de riktlinjer som kommunen har, och det är därför viktigt att du skickar in en tydlig och detaljerad ritning i din bygglovsansökan.
Exempel på en marksektionsritning
- Ska vara fackmannamässigt utförd
- Redovisa för blivande marknivåer
- Marknivåer från tomtgräns till tomtgräns
- Innehålla relevanta plushöjder
- I skala 1:200 för rätt detaljrikedom
Marksektionsritning exempel
Den vanligaste skalan för ritningen är 1:200, vilket innebär att 1 cm på ritningen är 200 cm i verkligheten. Det ger gott om utrymme att visa alla de detaljer som krävs i ritningen. Ta gärna en titt i vår portfölj för att se exempel på de ritningar du behöver till din bygglovsansökan.
Viktiga krav för en marksektionsritning:
- Fackmannamässigt utförd: Ritningen måste vara fackmannamässigt utförd för att bygglovshandläggaren ska kunna bilda sig en bra uppfattning om din fastighet och därefter godkänna den. Du bör därför anlita en sakkunnig som tar fram ritningen åt dig.
- Tomten i genomskärning: Marksektionsritningen är en teknisk ritning som visar tomten i genomskärning. Det innebär att ritningen ska visa alla marknivåer och skilja befintliga och planlagda marknivåer åt genom olika streck.
- Kompletteras av situationsplanen: Marksektionsritningen, situationsplanen och markplaneringsritningen är tre olika ritningar som alla visar olika saker. När de används tillsammans får du dock en komplett och detaljerad bild av projektets markanvändning och utformning.
- Uppfyllda minimikrav: Det är viktigt att ritningen uppfyller kommunens minimikrav för bygglovsritningar. Den ska till exempel vara utformad på ett korrekt sätt och innehålla all nödvändig information om fastigheten.
Kontakta oss nu för en kostnadsfri konsultation och offert!
Få din offert nuVanliga frågor och svar
Det är inte alltid krav på att skicka in både en markplanerings- och marksektionsritning i din bygglovsansökan. Vad som behövs beror både på byggprojektets omfattning och kommunens krav för bygglovsansökan. Om du utför stora markförändringar är det dock vanligt att du behöver skicka in båda ritningarna, speciellt om projektet innebär stora markarbeten och nivåskillnader. Vid mindre projekt kan det ibland räcka med en situationsplan.
En markritning visar hur du har tänkt ändra markens utformning. Den visar bland annat tomtens anläggning med gångvägar, sophantering och parkeringsplatser. En situationsplan visar i sin tur hur byggnaderna och andra anläggningar på din tomt är placerade.
På Bygglovstjänst erbjuder vi professionella markplanerings- och marksektionsritningar utförda av erfarna arkitekter som kan hjälpa dig med just ditt projekt. Priset för en ritning kan variera beroende på projektets omfattning, terrängens komplexitet och den detaljnivå som krävs.
För enklare projekt ligger priset oftast mellan 1 000 och 10 000 kronor. För mer omfattande eller avancerade ritningar, exempelvis vid större byggnationer eller komplex terräng, börjar priserna vanligtvis från 15 000 kronor och uppåt.
Vi rekommenderar att du kontaktar oss för en offert anpassad till dina specifika behov. Våra arkitekter hjälper gärna till att ge en tydlig bild av kostnader och tidsramar för att säkerställa att din markplanering och sektionsritning blir exakt som du önskar.
Du kan välja att göra din egen marksektionsritning, antingen för hand eller genom att använda ett datorprogram. Det enklaste är dock att låta en expert göra ritningen åt dig. Då vet du att ritningen blir korrekt och innehåller all nödvändig information. Vi hjälper dig gärna!
Ja, du kan skapa dina egna markplanerings- och marksektionsritningar. Det kräver dock både stor kunskap och teknisk precision. Det är nämligen viktigt att alla ritningar överensstämmer med varandra. Ritningarna måste innehålla allt från rätt topografi till exakta mått, gränser och element. Eftersom ritningsprogram har en brant inlärningskurva är det ett bättre val att anlita en expert för jobbet.
En markplaneringsritning används främst när du ska bygga nytt, bygga ut en befintlig byggnad, eller om din verksamhet behöver specifika områden som angöringszoner, lastzoner eller parkeringsplatser. Den här ritningen ger en överblick över markanvändningen och visar hur ytorna är planerade att utnyttjas, vilket underlättar både planering och myndighetsgodkännande.
En marksektionsritning, å andra sidan, används för att visa markens höjdnivåer i genomskärning. Den illustrerar befintliga och planerade marknivåer och visar också avståndet till fastighetsgränserna. Detta är särskilt användbart för att bedöma markens lutning och behovet av eventuella utfyllnader, stödmurar eller dräneringslösningar.
Behöver du en markplanerings- och marksektionsritning?
Det är ofta ett krav att inkludera en markplaneringsritning och en marksektionsritning i din bygglovsansökning, speciellt om du planerar att utföra ett större projekt där markens utformning och nivåer påverkas. Ritningarna hjälper till att visa hur marken ska utformas och vilka nivåskillnader som finns samt hur olika delar av tomten ska utnyttjas. Ritningarna är dock inte bara viktiga för bygglovshandläggaren, utan även för de som ska arbeta med projektet. Här är några aspekter att ha i åtanke:
- Ta fram ritningar för bygglov: Om du ska genomföra stora förändringar så behöver du en markplaneringsritning och en marksektionsritning som komplement till situationsplanen. Om du är osäker bör du kontakta din kommun för råd. Kraven kan nämligen skilja sig åt beroende på var du bor och beroende på om du bor i ett detaljplanerat område eller inte.
• Anlita expert eller göra det själv: Att skapa bygglovsritningar kräver noggrannhet, erfarenhet och tekniska kunskaper. Många väljer därför att anlita en arkitekt för att säkerställa att ritningarna blir fackmannamässigt utförda och uppfyller kommunens krav. Du kan dock göra ritningarna själv om du har tillräcklig kunskap och erfarenhet.
• Strikta riktlinjer för hur ritningarna ska se ut: Det är viktigt att de ritningar du skickar in till bygglovskontoret följer rätt riktlinjer för utformningen. Ritningarna måste dels vara skalenliga, men även presenteras på vitt papper med svarta streck för tydlighet. Det ska finnas ett sidhuvud med information om projektet och ritningen.
Priset för en markplanerings- och sektionsritning varierar beroende på projektets komplexitet. För enklare projekt ligger kostnaden vanligtvis runt 5 000 – 10 000 kr. Kontakta oss gärna för en gratis offert. Eftersom ritningarna används såväl under bygglovsansökan som under byggprocessen är det en väl värd investering.