Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, ansökningsprocessen och hur du kan få din ansökan godkänd snabbt och enkelt. Ta steget mot ditt drömväxthus idag!

Hur stort växthus får man bygga utan bygglov?

Drömmer du om ett litet växthus för din tomatodling eller kanske ett stort orangeri för alla dina övervintrande favoritväxter? Då kan det vara hög tid att kolla upp vilka regler som gäller för dig som vill slå ner pålarna i marken och bygga ett solvarmt glashus som skyddar dina plantor. Det finns nämligen många regler gällande bebyggelse på din tomt och faktum är att du kan behöva ansöka om ett bygglov för växthus.

Se även 👉 Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Hur stort växthus får man bygga utan bygglov och vilka allmänna råd och regler gäller egentligen för just dig och din tomt? Det ska vi kika på i den här artikeln där vi har sammanställt all viktig information.

bygglov för växthus
Bygglov för växthus

Få koll på friggebodsreglerna för att bygga växthus

Har du hört talas om friggebodsreglerna som infördes 2014? Det är ett samlingsnamn för en mängd åtgärder som du kan vara undantagen från under vissa förutsättningar. För dig som äger ett en- eller tvåbostadshus innebär det bland annat att du får bygga en eller flera fristående byggnader på din tomt och under vissa förutsättningar behöver du inte ansöka om bygglov.

Friggebodsreglerna är användbara för dig som funderar på att sätta upp en friggebod, en lekstuga eller kanske till och med ett växthus på tomten. Men det finns några begränsningar att hålla koll på: totalt får den samlade ytan för alla extra byggnader inte överstiga 15 kvadratmeter, och den högsta tillåtna höjden är tre meter. Så, om du planerar att bygga på tomten, är det bäst att hålla sig inom de riktlinjerna.

Se även: Få Bygglov för Förråd Snabbt & Enkelt – Allt du Behöver Veta

Behöver man bygglov för växthus?

En av de vanligaste frågorna bland trädgårdsfantaster är om det behövs bygglov för växthus. Det är ju trots allt bara en liten byggnad i din egen trädgård, som dessutom inte är lika permanent som ditt bostadshus.

När det gäller växthus ska du följa de regler som finns för andra byggnader på tomten utöver ditt bostadshus. Enligt rådande regler får du bygga ett växthus utan bygglov om:

  • Växthuset + andra fristående byggnader har en samlad yta om max 15 kvm
  • Växthuset är max 3 meter i taknockshöjd och inte högre än bostadshuset
  • Växthuset byggs minst 4,5 meter från tomtgränsen

Det är mycket tydliga regler som är enkla att förstå sig på. Det är dessutom enkelt för dig som husägare att räkna ut hur stor del av din tomt som är bebyggd. Men vad gäller då om du vill bygga ett växthus eller orangeri där bygglov krävs?

Du behöver ansöka om ett bygglov för växthus om:

  • Du vill bygga ett växthus som är större än 15 kvm
  • Du vill bygga ett växthus men har redan en stor friggebod eller stort attefallshus på tomten
  • Du vill bygga ett växthus men tillsammans med andra fristående byggnader blir den totala ytan större än 15 kvm
  • Du vill bygga ett växthus som är högre än tre meter i tacknockshöjd

Vilka regler gäller för växthus och bygglov nära en tomtgräns?

Du kan få lov att bygga ett växthus utan bygglov nära en tomtgräns. Om du vill undvika regeln om minst 4,5 meter till tomtgränsen måste du dock be grannarna eller väghållaren om lov. Det bästa är givetvis att få ett skriftligt godkännande ifall din granne helt plötsligt skulle ångra sig när glashuset väl står på plats i trädgården.

Grannen måste inte svara inom en viss tid, men om hen inte ger något svar på din förfrågan alls kan du istället ansöka om bygglov. Se till att avtalet är fastighetsbundet och inte personbundet, så att det är giltigt även om du eller din granne flyttar.

Om du bygger utan vare sig ett godkännande eller ett bygglov och grannen inte är nöjd kan hen klaga till byggnadsnämnden och i värsta fall kan du behöva riva din glasbyggnad för växtodling.

4,5 meter till tomtgränsen är en huvudregel, men det kan vara så att just din kommun har gjort ett undantag till regeln i detaljplanen. Observera att undantaget kan vara både ett längre och ett kortare avstånd.

vaxthus utan bygglov
Växthus utan bygglov

Hur stort växthus får jag bygga?

Om du vill undvika ett bygglov för ditt växthus får ditt växthus vara max 15 kvm stort och max tre meter i taknockshöjd så länge som det inte finns någon annan fristående byggnad på tomten.

Om du har en större tomt och vill bygga ett orangeri med bygglov så kan du ansöka om att få uppföra en större byggnad. Då är det kommunen som beslutar om hur stort glashuset får vara.

Exempel på storlek

Om du har en friggebod på 5 kvm och en lekstuga på 3 kvm på tomten, då har du 7 kvm över till ditt växthus.

Gäller samma bygglovsregler för friggebod och växthus?

Ja, i enlighet med friggebodsreglerna är det samma regler som gäller för friggebod och växthus. De gäller nämligen fristående byggnader på tomten på maximalt 15 kvm. Om du vill bygga en friggebod istället kan du alltså följa de regler som finns här i vår artikel.

Bygga ett större växthus med tillstånd

Om du vill bygga ett väggmonterat växthus finns det även något som kallas för attefallsreglerna. Dessa ger dig möjlighet att bygga ett uterum, orangeri eller glashus som sitter ihop med ditt bostadshus. Det är då samma regler för storleken och du får bygga max 15 kvm.

Attefallsreglerna ger dig dock även tillstånd att bygga ett fristående växthus på max 30 kvm och max fyra meter i taknockhöjd utan bygglov, men då krävs istället att du lämnar in en bygganmälan till kommunen. När du lämnar in en bygganmälan krävs ofta en omfattande dokumentation på vad du ska bygga, vilket i princip kan likställas med att ansöka om bygglov.

Bygga ett orangeri med bygglov
Bygga ett orangeri med bygglov

Bygglov för växthus – Här är allt du bör tänka på

Det finns en hel del saker att ha i åtanke när det är dags att bygga på tomten. Ofta behöver du inget bygglov för växthus, en ha följande saker i åtanke:

  • Storlek – Dina fristående byggnader får vara max 15 kvm och max tre meter i tacknockshöjd.
  • Placering – Avståndet till tomtgränsen och eventuella grannar måste vara minst 4,5 meter. Om du vill bygga närmare måste du be grannarna om tillstånd.
  • Undantag – Något som du bör tänka på gällande bygglov för växthus är att det kan finnas undantag. Ett undantag kan vara att du inte får bygga ett stort växthus utan bygglov om det står i detaljplanen att bygglov krävs. Det är därför alltid bra att kontakta din kommun om du känner dig minsta osäker.

Om du är det minsta osäker på vad som gäller för bygglov och växthus i just din stad är det alltid bäst att rådfråga kommunens sakkunniga. Därefter är det bara att börja planera inför ditt nya bygge!

Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker

Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]

Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]

1 Comments

Få Bygglov för Förråd Snabbt & Enkelt – Allt du Behöver Veta

Bygglov för förråd Behöver du bygglov för ditt förråd? Lär dig hur du snabbt och [...]

Risker och straff med att bygga utan bygglov

Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]

1 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *