Bygglov för förråd

Behöver du bygglov för ditt förråd? Lär dig hur du snabbt och enkelt kan få bygglov för ditt förråd med vår omfattande guide. Upptäck allt du behöver veta för en smidig och effektiv process.

Hur stort förråd får man bygga utan bygglov?

Funderar du på att uppföra en liten fristående byggnad på din tomt och är osäker på om du behöver ansöka om bygglov för förråd? I de flesta fall behöver du inte skicka in en bygglovsansökan, förutsatt att du följer de angivna reglerna för storlek och placering på tomten. Så, låt oss ta en närmare titt på reglerna för små byggnader och hur du kan utnyttja din tomt på bästa sätt.

Hur stort förråd får man bygga utan bygglov, hur högt får man bygga utan bygglov och finns det bestämda regler för hur en friggebod måste se ut? Det och mycket mer ska vi kika närmare på i den här artikeln.

bygglov för förråd
Bygglov för förråd

Bygga uthus på tomten – Bygglov för förråd och friggebod

Många husägare vill bygga små fristående hus på tomten för odling, förvaring och extra sovplatser. Oavsett om du vill bygga ett förråd, en friggebod, ett attefallshus eller ett växthus utan bygglov är det viktigt att hålla koll på vilka lagar och regler det är som gäller. Det finns nämligen strikta bestämmelser för hur mycket du får bebygga din tomt och var de olika byggnaderna får stå.

Det är framförallt populärt att bygga förråd, friggebodar och attefallshus på tomten. Men vad är egentligen skillnaden? Förråd och friggebod är två olika namn för samma sak. Det är helt enkelt ett litet skjul eller uthus som framförallt används för förvaring, men ibland även som sovutrymme. Om friggeboden ska användas för extra sängplatser, till exempel som en liten gäststuga, bör den vara isolerad.

Ett attefallshus är en större fristående byggnad som får inredas som en självständig bostad. Alla varianter är komplementbyggnader till ditt bostadshus, men de följer olika regler. I den här artikeln kikar vi framförallt närmare på de så kallade friggebodsreglerna som ger information om bygglov för förråd och friggebodar på tomten.

Se även: Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Vad får man bygga utan bygglov?

Många nya villaägare ställer sig frågan ”Vad får man bygga utan bygglov”? Det är viktigt att ha rätt information framför sig innan man sätter spaden i marken, för om man uppför ett svartbygge på tomten kan man tvingas riva det.

bygga utan bygglov
Bygga utan bygglov

Det finns en mängd saker du får bygga utan bygglov. Faktum är att du kan bygga en hel del så länge som du inte bygger allt för stort. Enligt Boverket får du bland annat bygga:

 • Uteplatser
 • Uthus
 • Friggebodar
 • Skärmtak
 • Växthus
 • Murar
 • Plank

Det enda kravet är att det finns ett en- eller tvåbostadshus på tomten och att det du bygger uppfyller rätt storlekskrav. Hur stort du får bygga beror på vad det är du bygger. För förråd och friggebodar gäller friggebodsreglerna som tillåter dig att bygga uthus som täcker sammanlagt 15 kvm av din tomt och som är max tre meter i taknockshöjd.

En vanlig missuppfattning är att det för en friggebod finns nya regler på 20 kvm, men det är alltså fortfarande 15 kvm som gäller. Du behöver således inget bygglov för förråd som håller sig inom storleksgränsen.

Bygglov för förråd och friggebod
Bygglov för förråd och friggebod

Bygga förråd utan bygglov – Storlek, höjd och placering

Att du får bygga förråd utan bygglov underlättar rejält för dig som vill placera en liten fristående byggnad på tomten. Att ansöka om ett bygglov för förråd skulle nämligen kräva både tid och pengar eftersom en bygglovsansökan ofta kräver omfattande dokumentation.

Du får bebygga max 15 kvm av tomten. Det finns ingen särskild regel om hur många förråd du får ha, utan du bestämmer själv om du ska ha ett stort på 15 kvm, eller kanske ett på 5 kvm och två på 3 kvm. Ett fristående uthus får vara max tre meter till taknockshöjd. Denna höjd på friggebod gäller oavsett hur stort uthuset är.

Du får placera ditt fristående hus var du vill på tomten, men inte närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Om du vill placera byggnaden nära tomtgränsen måste du först få ett godkännande från grannen eller väghållaren. Be om ett skriftlig godkännande som är fastighetsbundet, då gäller det även om du eller grannen skulle flytta.

När behöver man bygglov för förråd?

Det finns vissa fall då du kan behöva ansöka om ett bygglov för förråd och friggebodar. Du måste till exempel skicka in en ansökan om bygglov för friggebod om du vill att ditt uthus ska vara större än 15 kvm, eller om det nya uthuset tillsammans med de existerande fristående byggnaderna blir större än 15 kvm. Du måste då skicka in en bygglovsansökan till byggnadsnämnden i din kommun.

Det kan även finnas vissa undantag i just din kommun eller för din tomt. Det kan till exempel vara fallet om du vill bygga nära en allmän väg eller nära hav, sjö eller vattendrag. Det är alltid bäst att dubbelkolla med kommunen vad som gäller om du är minsta osäker.

Hur får min friggebod se ut?

Generellt finns det inga begränsningar för hur din friggebod måste se ut. Till skillnad mot ditt bostadshus måste du inte ansöka om tillstånd för att få måla det i en viss färgnyans. De flesta kommuner har dock regeln att en friggebod ska ha ett ”lämpligt utseende” både när det gäller färg, form och material. Det ska helt enkelt vara enhetligt och fint på din tomt.

Med det i åtanke väljer du själv hur uthuset ska vara designat och vilken färg det ska målas i. Du väljer själv om du vill bygga ett eget förråd eller välja det smidigare alternativet att köpa en färdig friggebod. Om du väljer att bygga ditt eget förråd har du fria händer för hur det ska se ut. Att välja en nyckelfärdig friggebod är dock ofta det bästa alternativet för dig som varken har tid eller kunskap att snickra ihop något eget.

Vad får jag använda min friggebod till?

Eftersom du inte behöver något bygglov till ditt förråd går det snabbt och smidigt att ta sig från tanke till färdigt uthus. Det finns inga bestämda regler för vad du får använda din friggebod till, utan här är det istället dina behov som styr.

Du får till exempel använda friggeboden som ett gästhus, oavsett om det är isolerat eller inte. Eftersom du kan dela av din friggebod och skapa flera rum kan du givetvis ha samma byggnad för olika syften. Andra tillåtna användningsområden är:

 • Förråd
 • Redskapsbod
 • Vedbod
 • Hemmakontor
 • Verkstad
 • Bastu
 • Sjöbod

Det är viktigt att vara medveten om att en friggebod inte får användas som permanentbostad. Om du vill kunna bo i eller hyra ut ditt fristående hus måste du istället bygga ett attefallshus. Om du vill installera ett kök eller en toalett i din friggebod måste du vanligtvis göra en bygganmälan till din kommun. Den får dock ha både vind, loft och takterrass för att skapa extra utrymme.

💡 Behöver du bygglov för att uppföra ett förråd på din egendom? Lär dig allt om bygglov för förråd, vilka regler som gäller och hur du enkelt kan få din ansökan godkänd. Kontakta oss idag för expertvägledning och professionell hjälp med din bygglovsprocess.

Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker

Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]

Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]

1 Comments

Få Bygglov för Förråd Snabbt & Enkelt – Allt du Behöver Veta

Bygglov för förråd Behöver du bygglov för ditt förråd? Lär dig hur du snabbt och [...]

Risker och straff med att bygga utan bygglov

Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]

1 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *