Bygglovsritningar & bygglovshandlingar

Garanterat fackmannamässiga bygglovsritningar till ditt bygglov eller startbesked – oavsett kommun – alltid till fast pris med individanpassad service.

Hur går bygglovsprocessen till?

Hjälp med bygglovsritningar

Få en kostnadsfri offert inom 12h. Vi hjälper dig med dina bygglovsritningar från detaljplan granskning till startbesked, alltid till ett fast pris.

kontakta oss 010-148 46 60

Utvalda projekt

Kundnöjdhet är viktigt för oss

Agnes Turos
Agnes Turos
2024-06-12
Roman har varit till mycket stor hjälp, svarar snabbt och alltid hjälpsam med alla dina frågor. Rekommenderar starkt. :)
Shaker Asba
Shaker Asba
2024-06-11
Jag vill ge en stor eloge till Roman , bygglovtjänst för den utmärkta service jag mottagit. Deras bemötande var inte bara professionellt utan också otroligt snabbt och effektivt. Jag blev imponerad av deras noggrannhet och engagemang för att säkerställa att allt blev rätt. Tack för en fantastisk upplevelse och för att ni överträffade mina förväntningar!
Daniel Hedberg
Daniel Hedberg
2024-05-27
Roman är otroligt kunnig inom sitt område. Lyhörd, snabb återkoppling, tydliga instruktioner. Kan verkligen rekommendera "Bygglovstjänst" för alla jag känner.
Susanne Eriksson
Susanne Eriksson
2024-04-09
Proffsiga, snabba och supertrevliga. Rekommenderas varmt. Tack!
Jesper Edh
Jesper Edh
2024-02-21
Snabba klara besked och otroligt bra service!
Lars-Göran Älgevik
Lars-Göran Älgevik
2024-02-12
Roman och Malin har gjort ett kanonbra och snabbt jobb åt mig när vi skulle bygga en komplementbyggnad. Vill verkligen rekommendera dem!
Martin Borgede
Martin Borgede
2024-02-12
Proffsiga, snabba, extremt trevliga. Tog sig tid att lyssna på hur jag ville ha det. Kommunen berömde ritningarna. Kommer varmt rekommendera dem till släktingar och vänner!
Anna Jonsson
Anna Jonsson
2024-01-15
Kan starkt rekommendera! Fått snabb och bra service av Roman med att ta fram bygghandlingar /dimensionsritningar för genomborrning av bjälklag. Även fått bra support efter att Stadsbyggnadskontoret inkommit med följdfrågor, mycket nöjd!
dorotea slimani
dorotea slimani
2023-11-10
Professional service.

Våra populära tjänster

Köp Attefallshus ritningar

Drömmer du om ett vackert och funktionellt Attefallshus på din tomt?

Köp våra färdiga ritningspaket. Vi kan även skräddarsy och anpassa ritningen så  att de passar perfekt till dina behov och önskemål.

Attefallshus

Märta

fr. 7 995 kr

Attefallshus

Greta

fr. 7 995 kr

Attefallshus

Ella

fr. 7 995 kr

Attefallshus

Astrid

fr. 7 995 kr

Bygglovsritningar
till Enbostadshus

Drömmer du om det perfekta hemmet, skräddarsytt för dina önskemål och behov? Vi är här för att göra dina drömmar till verklighet. Vår team av erfarna arkitekter och konstruktörer är dedikerade till att hjälpa dig att rita och forma ditt drömhus till perfektion.

Varför välja oss?

 • Personlig Service: Vi tror på att skapa en nära relation med våra kunder. Vi lyssnar noga på dina idéer och önskemål för att förstå din vision.
 • Expertis: Vårt team har gedigen erfarenhet och kunskap inom bygglov och konstruktion. Vi har hjälpt otaliga kunder att förverkliga sina drömprojekt.
 • Kreativitet: Vi är passionerade om att skapa unika och innovativa designlösningar. Ditt drömhus kommer att vara en unik reflektion av din personlighet och stil.

Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig att rita och bygga ditt drömhus. Oavsett om det är en modern villa, ett traditionellt hem eller något däremellan, så kan vi göra det möjligt. Skapa ditt drömhus med oss och njut av ett liv i komfort och skönhet.

Hitta inspiration i vår portfölj

Bygglovsritningar
till Flerbostadshus

Letar du efter en pålitlig partner för att rita och designa ditt nästa flerbostadshusprojekt? Då har du kommit rätt! Vår erfarna och kompetenta arkitekter och konstruktörer är redo att ta dina visioner och omsätta dem i verklighet.

Våra tidigare erfarenheter har gett oss djup insikt och expertis inom området, och vi är redo att använda den kunskapen för att hjälpa dig att skapa en bostadslösning som inte bara är funktionell och effektiv, utan även estetiskt tilltalande.

Vårt team är kreativt och flexibelt, och vi anpassar våra designlösningar efter dina specifika behov och önskemål. Oavsett om du planerar ett mindre bostadshusprojekt eller en större bostadsutveckling, kan vi hjälpa dig.

Hitta inspiration i vår portfölj

Bygglovsritningar
till Industribyggnad

Som dedikerade arkitekter och konstruktörer med en passion för industriell design är vi specialiserade på att skapa innovativa och funktionella lösningar för industribyggnader. Med årtionden av erfarenhet i branschen kombinerar vi konstnärlighet med teknisk expertis för att leverera skräddarsydda och hållbara arkitektoniska lösningar som möter dina unika behov och krav.

Hitta inspiration i vår portfölj

Bygglovsritningar
till Attefallshus

Drömmer du om ett vackert och funktionellt Attefallshus på din tomt? Vi på Bygglovstjänst kan hjälpa dig med ritningarna. Vi skräddarsyr Attefallshus som passar perfekt till dina behov och önskemål.

Vårt erbjudande:

 • Anpassade ritningar: Vi gör ritningar som passar din tomt och dina önskemål.
 • Praktisk design: Vi fokuserar på att göra huset funktionellt och användbart.
 • Erfarenhet: Våra arkitekter och konstruktörer har kunskap och erfarenhet.
 • Bygglovstjänst är din partner för ritningarna.
Hitta inspiration i vår portfölj

Bygglovsritningar
till Tillbyggnad

Vi hjälper dig med en tillbyggnad som passar dina behov och önskemål.

Våra erfarna arkitekter och konstruktörer specialiserar sig på att skapa anpassade tillbyggnader. Oavsett om du vill utöka ditt kök, skapa ett nytt sovrum, bygga ett hemmakontor eller lägga till en vinterträdgård, har vi expertisen att göra det åt dig.

Här är varför du bör välja oss för din tillbyggnad:

 • Skräddarsydda lösningar: Vi förstår att varje kunds behov och önskemål är unika. Vårt team arbetar nära med dig för att skapa en tillbyggnad som passar perfekt med din befintliga struktur och dina visioner.
 • Professionell expertis: Våra arkitekter och konstruktörer har gedigen erfarenhet inom branschen och har genomfört många framgångsrika projekt. Du kan lita på oss för högkvalitativa lösningar.
 • Smarthet och kreativitet: Vi strävar efter att skapa tillbyggnader som är inte bara funktionella utan också vackra och unika. Vi kombinerar smarthet med kreativitet för att ge dig den bästa möjliga lösningen.
 • Bygglov och utförande: Vi tar hand om hela bygglovsprocessen åt dig. Detta sparar tid och energi för dig och kan även rekommendera erfarna entreprenörer för byggnationen

Kontakta oss nu för en kostnadsfri konsultation och offert!

Hitta inspiration i vår portfölj

Situationsplan

En situationsplan är en grafisk representation av en fastighet eller ett markområde som visar dess geografiska placering, markanvändning, befintliga och planerade byggnader, vägar, parkeringsområden, grönområden och andra markdetaljer. Situationsplaner används främst inom stadsplanering och byggande för att ge en översiktlig bild av hur ett område är strukturerat och hur det ska användas eller förändras.

Situationsplaner kan vara användbara i olika sammanhang:

 1. Bygglovsansökan: När någon planerar att bygga på en viss fastighet, kräver myndigheter ofta en situationsplan som en del av bygglovsansökan. Situationsplanen visar den föreslagna byggnadens placering på fastigheten och hur den förhåller sig till omgivande mark och eventuella befintliga byggnader.

 2. Stadsplanering: Inom stadsplanering används situationsplaner för att visa hur olika områden i en stad eller en kommun används, vilka områden som är avsedda för bostäder, kommersiella ändamål, grönområden och infrastruktur.

 3. Markanvändningsplanering: Situationsplaner är en viktig del av markanvändningsplaneringen och hjälper till att fastställa hur mark ska användas och utvecklas på ett sätt som är i linje med samhällets mål och behov.

Situationsplaner kan vara mycket detaljerade och inkludera information om mått, avstånd, terräng, vägar och mycket annat. De hjälper alla inblandade parter, inklusive myndigheter, arkitekter, planerare och fastighetsägare, att förstå och visualisera hur marken används och hur planerade förändringar kommer att påverka området.

Situationsplan exempel
Situationsplan exempel

Markplanerings- och marksektionsritning

En markplaneringsritning, även känd som en förstorad situationsplan, är en teknisk ritning som används för att visa hur en viss markyta eller tomt är planerad att användas och utvecklas. Denna typ av ritning är vanligtvis en översiktsplan och ger en överblick över markanvändning och layout på en fastighet. Ritningen markerar tydligt fastighetens gränser och visar hur marken är avgränsad från omgivande egendomar eller allmänna områden.

Markplaneringsritningar är viktiga för att kommunicera och planera användningen av marken och är ofta en del av bygglovsansökningar. 

En marksektionsritning är en tvärsnittsritning, som används inom arkitektur. Den visar markens naturliga konturer och elevationer. Det innebär att du kan se eventuella lutningar, höjdskillnader och terrängförhållanden på platsen. Ritningen kan inkludera information om byggnadens struktur och hur den är placerad i förhållande till marken. Ritningen kan markera hur marken används, inklusive områden för parkering, trädgårdar, gångvägar och annan användning.

markplanerings och marksektionsritning scaled
markplanerings och marksektionsritning scaled

Planritning

En planritning, även känd som en grundplan eller planvy, är en typ av teknisk ritning som används inom arkitektur, byggande och ingenjörsvetenskap för att visa en horisontell, översiktlig vy av en byggnad, ett rum eller en plats sett uppifrån. Planritningar är vanligtvis ritade i två dimensioner och representerar en våning eller en våningsplan av en byggnad, inklusive dess layout, dimensioner, och placeringen av väggar, dörrar, fönster, möbler och andra element.

Några viktiga aspekter som en planritning kan inkludera:

 1. Väggar: Placeringen av alla väggar, både inre och yttre, inklusive deras längd och tjocklek.

 2. Dörrar och fönster: Placering och dimensioner av dörrar och fönster, inklusive deras öppningsriktning och typ.

 3. Rum: Indelning av byggnaden i olika rum eller avdelningar, med angivna dimensioner.

 4. Möblering: Om det är relevant, kan planritningen inkludera placeringen av möbler, apparater eller utrustning inom ett rum.

 5. Mått: Måttangivelser som används för att ange dimensioner, inklusive längd, bredd och höjd.

Planritningar är grundläggande för att förstå och kommunicera utformningen och layouten av en byggnad. De används som referensdokument under byggprocessen och är viktiga för att följa byggkoder och säkerhetsföreskrifter. Dessutom används planritningar ofta som en del av bygglovsansökningar och kan vara användbara för att planera interiördesign och möblering.

entreplan scaled
entreplan scaled
ovreplan takplan scaled
ovreplan takplan scaled

Sektionsritning

En sektionsritning, även känd som en snitt- eller tvärsnittsritning, är en typ av teknisk ritning som används inom arkitektur, byggande och ingenjörsvetenskap för att visa en vertikal tvärsnittsvy av en byggnad, struktur eller ett objekt. Den är användbar för att visa hur olika delar av objektet är arrangerade och hur de förhåller sig till varandra i höjdled.

En sektionsritning kan innehålla följande element:

 1. Byggnadsdelar: Den visar de olika byggnadsdelarna, som väggar, golv, tak, fönster, dörrar och andra komponenter, som finns i den tvärsnittsvy som ritningen representerar.

 2. Skala: En sektionsritning innehåller vanligtvis en skala som indikerar proportionerna och dimensionerna på de olika delarna.

 3. Höjd- och djupinformation: Den ger information om höjd och djup i byggnaden eller objektet, inklusive dimensioner och mått.

 4. Snittlinje: En sektionsritning innehåller en snittlinje eller snittplan som visar var det tvärsnitt har tagits genom objektet.

Sektionsritningar är viktiga verktyg för arkitekter, ingenjörer och byggare, eftersom de ger en detaljerad vy av hur olika delar av en byggnad eller struktur samverkar i höjdled. Detta hjälper till att förstå och visualisera konstruktionen och kan vara användbart för att identifiera eventuella problem eller utmaningar som kan uppstå under byggprocessen. Sektionsritningar används även för att kommunicera designkoncept och planering med kunder och andra intressenter.

sektioner scaled
sektioner scaled

Fasadritning

En fasadritning är en teknisk ritning som används inom arkitektur och byggande för att visa utseendet på en byggnads yttre fasad eller vägg sett från en viss vinkel. Denna typ av ritning ger en vertikal, plan vy av en byggnads fasad, och den är användbar för att förstå och kommunicera utseendet och detaljerna på byggnadens exteriör.

Fasadritningar kan inkludera följande element:

 1. Fasadens arkitektoniska detaljer: De visar detaljer som fönster, dörrar, taköverhäng, balkonger, utsmyckningar och andra arkitektoniska inslag på fasaden.

 2. Skala: En fasadritning inkluderar vanligtvis en skala som indikerar proportionerna och dimensionerna på de olika elementen på fasaden.

 3. Färg och material: Fasadritningen kan även indikera färger och materialval för fasaden, vilket hjälper till att visualisera byggnadens utseende.

 4. Höjdinformation: Den ger information om höjden på byggnadens olika våningar och dess relation till marknivån.

 5. Fasadvinklar: Fasadritningen kan omfatta flera ritningar från olika vinklar, t.ex. en framsida, en sida och en baksida av byggnaden, beroende på behov.

Fasadritningar är användbara för arkitekter, byggare och planerare för att förstå och visualisera utformningen av byggnadens exteriör. De används också för att kommunicera byggnadens utseende och design till kunder, bygglovmyndigheter och andra intressenter. Fasadritningar är särskilt viktiga när det gäller att säkerställa att en byggnad uppfyller estetiska krav och att den harmoniserar med omgivande arkitektur och miljö.

fasadritning 1 scaled
fasadritning 1 scaled
fasadritning 2 scaled
fasadritning 2 scaled

Vanliga frågor kring bygglovsritningar och söka bygglov

Bygglovstjänst erbjuder alltid fast pris. Priset på just dina bygglovsritningar beror på flera olika parametrar.

Kostnaden för bygglovsritningar kan variera avsevärt beroende på flera faktorer, inklusive plats, komplexitet och omfattning av projektet, samt arkitektens eller ritarens erfarenhet och rykte. Här är några faktorer som kan påverka priset:

 • Projektets omfattning: Större och mer komplexa projekt, som nybyggnationer eller omfattande renoveringar, kan kräva mer tid och arbete för att producera ritningarna, vilket kan öka kostnaden.
 • Erfarenhet och expertis: Mer erfarna arkitekter och ritare kan ta ut högre avgifter på grund av deras expertis och förmåga att producera högkvalitativa ritningar.
 • Plats: Kostnaderna kan variera beroende på var du befinner dig geografiskt. I områden med höga levnadskostnader är det troligt att priserna är högre.
 • Ritningsformat och detaljnivå: Om du behöver detaljerade och kompletta ritningar med omfattande detaljer, kan det öka kostnaden jämfört med enklare ritningar.
 • Arkitektoniska tjänster: Om du anlitar en arkitekt för att inte bara rita bygglovsritningar utan också för att ge arkitektonisk rådgivning och design, kan det också påverka priset.
 • Fördelning av arbete: I vissa fall kan du välja att dela upp arbetsprocessen, där du kanske anlitar en professionell för att skapa bygglovsritningarna och sedan väljer att hantera andra aspekter av projektet själv. Detta kan potentiellt minska kostnaderna.

Kom ihåg att priset inte bara bör inkludera själva ritningarna utan även eventuella möten, revisioner och andra tjänster som kan vara nödvändiga för att få bygglovet godkänt. Dessutom, se till att tydligt kommunicera dina förväntningar och krav för att få en korrekt offert.

För att ansöka om bygglov krävs vanligtvis en uppsättning ritningar och dokumentation som ger en fullständig och detaljerad översikt av det planerade byggprojektet. De exakta kraven kan variera beroende på vad du vill bygga och vart, men nedan är vanliga ritningar och dokument som ofta krävs för att ansöka om bygglov:

 • Situationsplan: En ritning som visar fastighetens placering i förhållande till omgivningen, gator och andra markmärken. Den bör också inkludera eventuella befintliga byggnader på fastigheten.
 • Planritning: En översiktsritning av byggnadens våningar, sett ovanifrån. Den visar rummens placering, dimensioner, dörrar, fönster och andra väsentliga detaljer. Ritningen ska även inkludera information om användning av olika delar av byggnaden.
 • Sektionsritning: En vertikal snittbild genom byggnaden som visar hur olika våningar och sektioner är anordnade i förhållande till varandra. Det ger en djupare förståelse för byggnadens struktur.
 • Fasadritningar: Ritningar som visar byggnadens utsende sett från olika håll. Fasadritning inkluderar detaljer om fönster, dörrar, material och eventuella utsmyckningar. 

Vanligtvis behöver vi befintliga ritningar, skisser samt en tomtkarta.

Priset för en arkitekt kan variera avsevärt beroende på olika faktorer, inklusive plats, erfarenhet, projektets omfattning och arkitektens rykte. Generellt sett kan arkitekter debitera på olika sätt:

 • Fast pris: Arkitekten kan erbjuda ett fast pris för hela projektet. Detta är vanligtvis baserat på en uppskattad tidsram och arbetsbelastning.
 • Timdebitering: En del arkitekter fakturerar per timme. Timpris kan variera beroende på erfarenhet och plats.
 • Procentuell avgift: Vissa arkitekter tar ut en procentuell avgift av den totala byggkostnaden för projektet. Detta kan variera, men det är vanligt att det ligger mellan 5-15%.
 • Paketerbjudanden: En del arkitekter erbjuder paketpriser för specifika tjänster, som till exempel endast ritningar för en ombyggnad eller designkonsultationer.

För att få en exakt uppfattning om kostnaden är det bäst att kontakta flera arkitekter och begära offerter för ditt specifika projekt. Det är också viktigt att tydligt kommunicera dina förväntningar och krav för att få en korrekt offert. Kom också ihåg att kostnaderna för olika tjänster, som konstruktionsritningar, vvs-ritning,  brandritning,  och u-värdes deklaration, inte alltid ingår i arkitektens avgifter och bör beaktas separat.

Vill du själv rita din placering av ditt nya hus eller din tillbyggnad?

Några saker som kan vara bra att veta innan man ritar är syftet med situationsplanen. Huvudsyftet med en situationsplan är att ge en övergripande förståelse för hur en fastighet är integrerad i dess omgivning. Den används som en grund för planering och beslut om byggprojekt och är särskilt viktig för att visa hur det planerade byggnadsverket kommer att påverka det omgivande området. Situationsplaner kan också användas för att bedöma aspekter som tillgänglighet, trafikflöden och estetiska överväganden.

Börja med att beställ ditt kartunderlag hos kommunen. Skalan ska vanligt vis vara 1:400 eller 1:500. Rita ut din tillbyggnad eller nybyggnad på kartan i rätt skala och med korrekta mått till tomtgräns. Tänk på att måtten från fastighetsgräns ska mätas i 90° vinkel från fastighetsgräs till byggnad. Placera och dimensionera eventuella infarter, parkeringsplatser som är nya på fastigheten. Se till att alla element på ritningen är proportionella enligt den valda skalan. Använd tydliga mått för att visa avstånd och storlekar och lägg till eventuella nödvändiga beskrivningar eller förklaringar för att förtydliga ritningen.

Även om du kan rita en situationsplan själv, är det viktigt att förstå att professionella arkitekter och ritare har erfarenhet av att skapa ritningar som möter specifika krav och standarder för bygglov och andra tillståndsprocesser.

Situationsplan: En situationsplan är en ritning som visar hur byggnaden eller strukturen är placerad på tomten i förhållande till omgivande terräng, befintliga byggnader, tomtgränser, vägar och eventuella andra relevanta detaljer. Situationsplanen ger en överblick av hela fastigheten och visar var byggnaden är belägen i förhållande till sin omgivning.

Sektionsritning: En sektionsritning är en vertikal snittvy av byggnaden eller strukturen som visar hur den ser ut sett från sidan. Detta innebär att sektionsritningen visar hur olika delar av byggnaden är konstruerade och hur de är relaterade till varandra i höjdled. Den ger en detaljerad bild av byggnadens struktur och hur olika våningar och nivåer sammanfaller.

I korthet, situationsplanen fokuserar på att visa placeringen av byggnaden på tomten i förhållande till sin omgivning, medan sektionsritningen ger en vertikal snittvy för att visa byggnadens struktur och utformning i höjdled. Båda är viktiga ritningar som kompletterar varandra för att ge en komplett bild av ett byggprojekt.

För att söka bygglov för ett Attefallshus följer du vanligtvis dessa steg:

Kontakta din kommun: Börja med att kontakta din kommun för att få information om deras specifika krav och process för att ansöka om bygglov för ett Attefallshus. De kan tillhandahålla dig med nödvändig information och blanketter för din ansökan.

Förbered dina handlingar: Innan du ansöker om bygglov måste du förbereda de handlingar och ritningar som krävs för din ansökan. Detta kan inkludera situationsplan, fasadritningar, planritningar, sektionsritningar och andra tekniska beskrivningar.

Fyll i ansökningsblanketten: Fyll i de ansökningsblanketter som tillhandahålls av din kommun. Se till att du anger alla relevanta uppgifter om dig själv, fastigheten och det planerade Attefallshuset.

Lämna in din ansökan: Lämna in din komplett ifyllda ansökan tillsammans med alla nödvändiga handlingar och ritningar till din kommun. Du kan behöva göra detta antingen via e-post eller elektroniskt, beroende på kommunens förfaranden.

Behandling av ansökan: Din ansökan kommer att behandlas av byggnadsnämnden eller motsvarande myndighet. De kommer att granska dina handlingar och bedöma om Attefallshuset uppfyller gällande lagar, regler och bestämmelser.

Beslut om bygglov: Efter att din ansökan har granskats kommer du att få ett beslut om bygglov från din kommun. Om ansökan godkänns kan du börja bygga Attefallshuset enligt de angivna villkoren.

Tidsfrister för bygglovsprocessen är reglerad i plan- och bygglagen (PBL). Det är dock viktigt att förstå att din egen insats är avgörande för tidsåtgången, eftersom tidsfristerna gäller först efter att din ansökan anses fullständig. Gör du rätt från början går det med andra ord avsevärt snabbare.

– Kommunens handläggningstid får maximalt vara 10 veckor från det att din ansökan anses fullständig
– Kommunen har rätt att förlänga handläggningstiden med ytterligare 10 veckor vid särskilda skäl, alltså till maximala 20 veckor. Lagen är generellt formulerad och anger inga specifika omständigheter som räknas som särskilda skäl, utan bara om det är ”nödvändigt på grund av handläggningen eller utredningen i ärendet”.
– Vår erfarenhet är dock att bygglovsbeslut i regel går avsevärt snabbare än så, oftast inom 4 veckor när allt är fackmannamässigt utfört. Variationen är dock stor mellan olika kommuner.

Absolut, vi har närmare 10 års erfarenhet av bygglovsprocesser i Sverige. Vi skräddarsydd hjälp för att underlätta din bygglovsprocess. Kontakta oss idag för att få professionell vägledning och en smidig ansökningsprocess!

Vid inlämnande av en bygglovsansökan eller när du föreslår en bygganmälan är det nödvändigt att inkludera bygglovsritningar. Dessa ritningar måste upprättas enligt yrkesmässiga standarder och den specifika omfattningen kan variera beroende på ditt ärende. Det kan innefatta konstruktionsritningar, planritningar, kontrollplaner, energiberäkningar och andra relevanta dokument. Vår verksamhet är specialiserad på att generera olika typer av bygglovsritningar för enskilda kunder och tar även hand om hela bygglovsansökningsprocessen, vilket underlättar för dig.

Bygglovsritningar är ett samlingsnamn för olika typer av ritningar som krävs vid bygglovsansökan. Grundläggande bygglovsritning heter arkitektritning och ska vara fackmannamässigt utförd. Utöver det krävs det ofta konstruktionsritningar, planritningar, sektionsritningar och eventuellt fasadritning. Alla bygglovsritningar ingår sedan i bygglovshandlingarna som följer din bygglovsansökan.

Ska du bygga helt nytt eller ska du bygga till eller bygga om? Om det är en tillbyggnade eller ombyggnad du ska göra så är det enklast att utgå från orginalritningar om det finns på bef. Hus. Om inte såt, gör exakta mätningar av rummets dimensioner och placering av befintliga väggar, dörrar och fönster. Använd en mätband, laseravståndsmätare eller annan lämplig utrustning för att få noggranna uppgifter. Börja sedan med att göra en grov skiss av planlösningen med blyerts eller på datorn med hjälp av ritningsprogram. Använd skalan som passar bäst för ditt projekt, vanligtvis 1:50, 1:100

Bestäm placeringen av olika rum, såsom sovrum, vardagsrum, kök och badrum. Tänk på trafikflöden och funktionell användning när du placerar rummen. Om det är relevant för din ritning, inkludera möbler och inredning såsom sängar, soffor, bord och skåp. Tänk på proportioner. Justera och finjustera planlösningen enligt dina krav och önskemål. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för alla önskade funktioner och att trafikflöden är logiska och funktionella.

Märk upp de olika rummen och funktionerna på ritningen med tydliga etiketter och noteringar, inklusive mått och area.

Gå igenom ritningen noggrant för att upptäcka eventuella fel eller brister och korrigera dem innan den slutgiltiga versionen färdigställs.

Färdigställ den slutgiltiga ritningen med tydliga linjer och märkningar enligt professionella standarder. Se till att ritningen är lättläst och tydlig för alla berörda parter.

För att ansöka om bygglov för ett uterum behöver du vanligtvis följande ritningar och handlingar:

Situationsplan: En ritning som visar var uterummet kommer att placeras på din tomt i förhållande till befintliga strukturer, huset, tomtgränser, eventuella grannfastigheter och vägar.

Fasadritningar: Ritningar som visar hur uterummet kommer att se ut utifrån olika vinklar och från olika sidor. Det inkluderar fasader mot trädgården, gatan och eventuella grannfastigheter.

Planritningar: Ritningar som visar uterummets planlösning, inklusive storlek, form och placering av dörrar, fönster, väggar, eventuell inredning och andra funktioner.

Sektionsritningar: Vertikala snitt av uterummet som visar hur det är tänkt att byggas och hur höjder och nivåer sammanfaller. Detta ger en tydligare bild av uterummets struktur och utformning.

Byggtekniska ritningar: Detaljerade ritningar som visar konstruktionen av uterummet, inklusive väggar, tak, golv, fönster, dörrar, stödben och andra tekniska detaljer.

Materialspecifikationer: En lista eller beskrivning av materialen som ska användas för uterummet, inklusive typ av trä, glas, isolering, takmaterial och eventuella andra detaljer.

Övriga handlingar: Beroende på var du bor och de lokala bestämmelserna kan det finnas ytterligare ritningar eller handlingar som krävs för din bygglovsansökan för uterummet.

Vad är bygglovsritning?

Bygglovsritningar är en ritning eller plan som skapas för att ansöka om lov hos din kommun. När du planerar att genomföra byggprojekt, som att bygga ett hus, en tillbyggnad eller göra förändringar på din fastighet, kan det krävas att du ansöker om bygglov från den lokala bygglovsavdelningen i din kommun.

Bygglovsritning är detaljerade handlingar som visar olika aspekter av det planerade byggprojektet. Dessa ritningar bör vara tydliga och innehålla nödvändig information för att ge bygglovsavdelningen en förståelse för projektet. Typiska handlingar som kommunen vill ha som kan ingå i bygglovshandlingar inkluderar:

Planritning

Horisontella ritningar som visar byggnadens disposition sett uppifrån. De visar rum, väggar, fönster och dörrar.

Sektionsritningar

Vertikala snitt av byggnaden som visar hur den ser ut i olika höjder. Det ger en tredimensionell vy och visar vanligtvis takhöjd, golvbeläggningar och andra höjdrelaterade detaljer.

Fasadritningar

Ritningar som visar hur byggnaden ser ut sett från olika håll. Det ger en detaljerad bild av exteriören, inklusive fönster, dörrar, tak och eventuella detaljer och hjälper dig att känna dig trygg med ritningarnas kvalitet.

Situationsplan

En översiktsplan som visar byggnaden i förhållande till den omgivande miljön och fastighetsgränser.

Markplanering

En markplaneringsritning, även känd som en förstorad situationsplan, är teknisk ritning som används för att visa hur en viss markyta eller tomt är planerad att användas och utvecklas.

Förslag till kontrollplan

En ”Förslag till kontrollplan” är en dokumentation som används inom bygg- och konstruktionsprojekt för att planera och beskriva de inspektions- och kontrollaktiviteter som ska utföras under projektets olika faser. Kontrollplanen är ett viktigt verktyg för att säkerställa att byggprojektet uppfyller gällande krav, byggkoder och standarder, samt att kvaliteten på utfört arbete är hög.

Konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar är en väsentlig komponent vid många bygglovsansökningar, särskilt vid projekt av större omfattning där kravet är att visa att byggnaden uppfyller samtliga säkerhetsstandarder. Konstruktionsritningarna, tillsammans med övriga bygglovsritningar, utgör en integrerad del av bygglovs ansökningsprocessen.

Dessa ritningar hjälper kommunen att bedöma om det föreslagna projektet följer lokala byggregler och detaljplanen. Det är viktigt att skapa noggranna och detaljerade bygglovsritningar för att underlätta en smidig godkännandeprocess. Ta hjälp av oss på Bygglovstjänst som har stor erfarenhet av att göra bygglovsritningar för olika typer av projekt. 

Varför välja oss?

 1. Expertis: Vårt team har gedigen kunskap om de lokala byggreglerna i Stockholm och kan skapa ritningar som överensstämmer med alla nödvändiga krav.
 2. Skräddarsydda lösningar: Varje projekt är unikt, och vi anpassar våra ritningar efter dina specifika behov och önskemål.
  3. Snabb och effektiv service: Vi förstår att tid är värdefullt. Vårt fokus ligger på att leverera högkvalitativa ritningar inom överenskomna tidsramar.
  4. Personlig support: Vår dedikerade supportpersonal finns alltid till hands för att svara på dina frågor och ge vägledning genom hela bygglovsprocessen.

Hur fungerar det?

Kontakt: Ta kontakt med oss via kontaktformulär eller via prisberäknaren för fasta priser, och för att inleda en dialog om ditt projekt att bygga nytt. Du får ett prisförslag/offert anpassat till ditt projekt.
Anpassning: Vi skräddarsyr våra tjänster för att passa dina specifika krav och önskemål.
Ritningar skapas: Vi jobbar fram beställda bygglovsritningar åt dig inom 1-2 veckor och skickar ut dem till dig för granskning. 
Leverans: Om du vill kan vi skicka in dina ritningar till kommunen och sköta kontakten med dem – så att du slipper. Efterfrågar kommunen kompletteringar så ordnar vi detta.

Oavsett om du planerar en nybyggnation, renovering eller tillbyggnad, är vi här för att göra processen enklare.

När behövs bygglovsritningar?

Bygglovsritningar eller även kallad för arkitektritningar behövs i samband med byggprojekt då du ansöker om bygglov från din kommun. I regel behövs arkitektritningar när du planerar att genomföra följande typer av åtgärder:

Nybyggnation: Om du planerar att bygga ett helt nytt hus, en ny byggnad eller annan permanent konstruktion till exempel garage. 

Tillbyggnad: Vid utökning av befintlig byggnad, till exempel om du vill lägga till ett extra rum, uterum, altan och ett garage eller liknande.

Fasadändringar: Om du planerar att göra förändringar på byggnadens yttre, som att ändra fönster, dörrar eller takmaterial.

Renoveringar som påverkar bärande konstruktion: Om dina renoveringsplaner involverar strukturella förändringar som påverkar byggnadens bärande konstruktion, som att ta bort eller flytta väggar.

Byggnadsarbeten i närheten av tomtgräns: Om du utför byggnadsarbeten nära gränsen till din tomt kan det krävas bygglov.

Markarbeten: Om ditt projekt innefattar stora markarbeten, som terrassering, anläggning av pool eller schaktning.

Det är viktigt att notera att reglerna kan variera mellan olika kommuner och länder. För att få exakt information om när bygglovsritningar krävs bör du kontakta din kommun. Generellt sett är syftet med bygglovsritningar att ge kommunen en detaljerad och tydlig bild av ditt byggprojekt för att säkerställa att det följer gällande lagar, regler och bestämmelser. Vi hjälper till med bygglovsritningar i alla 290 kommuner i Sverige, bland annat:

 • Bygglovsritningar stockholm
 • Bygglovsritningar göteborg
 • Bygglovsritningar sundsvall
 • Bygglovsritningar huddinge

Exempel på bygglovsritningar för garage

Var kan jag hitta hjälp med bygglovsritning?

För att få hjälp med bygglovsritningar finns det flera alternativ att överväga:

Arkitektbyråer: Professionella arkitekter specialiserade på byggnadsdesign och bygglovsansökningar kan skapa detaljerade ritningar och hjälpa dig genom hela processen.

Byggkonsulter: Konsultfirmor som är specialiserade på byggprojekt kan erbjuda hjälp med ritningar och bygglovsprocessen.

Lokala ritningsbyråer: Det finns företag och ritningsbyråer som är inriktade på att skapa ritningar för bygglovsansökningar. Dessa kan vara mer kostnadseffektiva än större arkitektbyråer.

Online-plattformar: Det finns online-plattformar där du kan hitta professionella designers och arkitekter som erbjuder tjänster. Du kan beskriva ditt projekt och få offerter från olika experter.

Byggnadskonsulter: Byggnadskonsulter kan också vara en resurs för att hjälpa dig med bygglovsprocessen och skapa de nödvändiga ritningarna.

Rita själv: Har du tid för att rita själv och kan rita fackmannamässigt?

Då kanske du ska överväga att rita gratis. Att ta fram bygglovsritningar till enklare projekt som till exempel bygglovsritningar garage eller uterum kan vara värt att testa rita själv. Det finns en del online gratis program, prova googla “bygglovsritningar program”.

Innan du väljer en tjänsteleverantör är det viktigt att göra lite research och jämföra olika alternativ. Här är några steg du kan följa:

 • Referenser och tidigare arbeten: Kontrollera företagets referenser och titta på tidigare projekt de har genomfört.
 • Prisuppgifter: Jämför priser från olika tjänsteleverantörer. Kom ihåg att den billigaste inte alltid är den bästa, så överväg kvaliteten på deras tidigare arbete.
 • Lokal erfarenhet: Om möjligt, välj en tjänsteleverantör med lokal erfarenhet eftersom de är mer bekanta med de specifika byggreglerna och kraven i ditt område.
 • Kommunikation och förståelse: Se till att du känner dig bekväm med tjänsteleverantörens kommunikation och att de förstår dina behov och önskemål.

Vad kostar bygglovsritningar?

Bygglovstjänst erbjuder alltid fast pris. Priset på dessa ritningar beror på flera olika parametrar.

Kostnaden för denna tjänst kan variera avsevärt beroende på flera faktorer, inklusive plats, komplexitet och omfattning av projektet, samt arkitektens eller ingenjörens erfarenhet och rykte. Här är några faktorer som kan påverka priset:

Projektets omfattning: Större och mer komplexa projekt, som nybyggnationer eller omfattande renoveringar, kan kräva mer tid och arbete för att producera ritningarna, vilket kan öka kostnaden. 

Erfarenhet och expertis: Mer erfarna arkitekter och ritare kan ta ut högre avgifter på grund av deras expertis och förmåga att producera högkvalitativa ritningar.

Plats: Kostnaderna kan variera beroende på var du befinner dig geografiskt. I områden med höga levnadskostnader är det troligt att priserna är högre.

Ritningsformat och detaljnivå: Om du behöver detaljerade och kompletta ritningar med omfattande detaljer, kan det öka kostnaden jämfört med enklare ritningar.

Arkitektoniska tjänster: Om du anlitar en arkitekt för att inte bara rita bygglovsritning utan också för att ge arkitektonisk rådgivning och design, kan det också påverka priset.

Fördelning av arbete: I vissa fall kan du välja att dela upp arbetsprocessen, där du kanske anlitar en professionell för att skapa bygglovsritningarna och sedan väljer att hantera andra aspekter av projektet själv. Detta kan potentiellt minska kostnaderna.

Kom ihåg att priset inte bara bör inkludera själva ritningarna utan även eventuella möten, revisioner och andra tjänster som kan vara nödvändiga för att få bygglovet godkänt. Dessutom, se till att tydligt kommunicera dina förväntningar och krav för att få en korrekt offert.

Bäst pris på bygglovsritningar i hela Sverige

Söker du bygglov? Vi på Bygglovstjänst erbjuder dig garanterat bäst pris i hela Sverige. Vi erbjuder tjänster som bygglovsritning, konstruktionsritningar och VVS-ritningar. Prisgaranti. Garanterar dig bygglov.

Behöver du fackmannamässiga bygglovsritningar till privatpersoner och företag?

Planerar du en omfattande byggnation eller en tillbyggnad behöver högst troligt fackmannamässiga bygglovsritningar. Det innebär att det möter kommunens krav minimikrav.

Pris för fackmannamässigt utförda bygglovsritningar

Bygglovstjänst erbjuder alltid fast pris. Priset på just dessa ritningar beror på flera olika parametrar.

Kostnaden för dessa ritningar kan variera avsevärt beroende på flera faktorer, inklusive plats, komplexitet och omfattning av projektet, samt arkitektens eller ritarens erfarenhet och rykte.

Bygglov hos kommunen

En ritning för bygglov är en detaljerad och teknisk illustration av hur det framtida byggprojektet kommer att se ut. Denna ritning krävs för att kunna ansöka om tillstånd hos kommunen och brukar inkludera planritningar, fasadskisser och sektioner. Vårt mål är att leverera det första utkastet till ska vara fackmannamässigt utförda ritningar inom 5 arbetsdagar!

Ni behöver bygglovsritningar när ni ska ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan. Vi hjälper dig med bygglovsritningar hela vägen!

Bygglov

 • När det krävs: För större byggprojekt, förändringar av byggnadens användning, eller om projektet påverkar fastighetens utseende eller omgivande miljö.
 • Det krävs vanligtvis detaljerade bygglovsritningar som visar projektets utformning och hur det kommer att påverka befintliga strukturer och omgivningar.

Bygganmälan

 • När det krävs: För mindre projekt där ingreppet inte är lika omfattande och inte påverkar fastighetens övergripande karaktär eller grannarnas intressen i stor utsträckning.
 • Det kan fortfarande krävas ritningar, men de behöver kanske inte vara lika detaljerade som för bygglov. 

För att avgöra exakt vad som krävs i din specifika situation, bör du kontakta din lokala byggmyndighet eller kommun. De kommer att kunna ge dig information om de specifika reglerna och kraven för bygglov och bygganmälan i ditt område.

Hur ansöker man om bygglov och vilka handlingar krävs?

Vid ansökan om bygglov är det byggnadsnämnden i din kommun som hanterar processen. Ansökan måste vara skriftlig och innehålla alla relevanta uppgifter, ritningar och dokument som krävs för att underlätta handläggningen och beslutet av din ansökan. För att säkerställa en smidig och snabb process är det avgörande att samtliga handlingar är korrekta och tydliga. I din kommun kan du få tillgång till de nödvändiga blanketterna för bygglovsansökan. För en mer effektiv och modern ansökningsprocess erbjuder vissa kommuner även möjligheten att ansöka elektroniskt till denna tjänst.

Söka bygglov för altan – vad behöver jag för ritningar?

För att ska ansöka om bygglov för en altan behöver du vanligtvis följande ritningar:

Situationsplan: En ritning som visar var altanen kommer att placeras på din tomt i förhållande till befintliga strukturer, huset, eventuella grannfastigheter och tomtgränser.

Fasadritningar: Ritningar som visar hur altanen kommer att se ut från olika vinklar och från olika sidor på huset.

Planritningar: Ritningar som visar altanens planlösning, inklusive storlek, form och eventuella trappor eller trappsteg.

Sektionsritningar: Vertikala snitt av altanen som visar hur den är tänkt att byggas och hur höjder och nivåer sammanfaller.

Eventuella detaljritningar: Detaljerade ritningar som visar konstruktionen av altanen, inklusive stödben, räcken, trappor och andra detaljer.

Materialspecifikationer: En lista eller beskrivning av materialen som ska användas för altanen, inklusive typ av trä, skruvar, färg etc.

Eventuella landskapsplaner: Om altanen påverkar landskapet eller om du planerar att göra förändringar i trädgården i samband med altanbygget kan det krävas en landskapsplan.

Bygglov för tillbyggnad – vad behöver jag skicka in?

För att ansöka om bygglov för en tillbyggnad behöver du vanligtvis följande dokument och handlingar:

Ansökningsblankett: En formell ansökningsblankett som innehåller grundläggande information om dig som sökande, din fastighet och detaljer om tillbyggnaden.

Situationsplan: En ritning som visar var tillbyggnaden kommer att placeras på din tomt i förhållande till befintliga strukturer, huset, eventuella grannfastigheter och tomtgränser.

Fasadritningar: Ritningar som visar hur tillbyggnaden kommer att se ut från olika vinklar och från olika sidor på huset.

Planritningar: Ritningar som visar tillbyggnadens planlösning, inklusive storlek, form och placering av rum och eventuella nya funktioner.

Sektionsritningar: Vertikala snitt av tillbyggnaden som visar hur den är tänkt att byggas och hur höjder och nivåer sammanfaller.

Byggtekniska ritningar: Detaljerade ritningar som visar konstruktionen av tillbyggnaden, inklusive väggar, tak, golv, stödben, fönster, dörrar och andra detaljer.

Materialspecifikationer: En lista eller beskrivning av materialen som ska användas för tillbyggnaden, inklusive typ av trä, isolering, takmaterial, fasadbeklädnad etc.

Energi- och ventilation: Om tillbyggnaden påverkar byggnadens energianvändning eller ventilationssystem kan det krävas specifika ritningar och beräkningar för detta ändamål.

Brandskyddsbeskrivning: För större tillbyggnader kan det krävas en brandskyddsbeskrivning som visar hur tillbyggnaden är tänkt att uppfylla brandkraven.

Vad ska bygglovshandlingar innehålla?

Bygglovshandlingar är de dokument och ritningar som krävs för att ansöka om och bedöma en bygglovsansökan. Dessa handlingar ska ge tillräcklig information för att byggnadsnämnden ska kunna bedöma om byggprojektet följer gällande lagar, regler och bestämmelser samt om det är förenligt med omgivande bebyggelse och miljö. Generellt sett bör bygglovshandlingar innehålla ovanstående.