Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning förkortningar.  Med hjälp av en sådan kan du nämligen få en överblick över det arbete som behöver göras, och se till att det följer gällande standarder. Detta är extra viktigt när du ansöker om bygglov, då krävs det nämligen att allting stämmer på centimetern.

Planritningar är verkligen inget nytt påfund. Redan i antikens Grekland och Egypten användes detta hjälpmedel för att designa monument och tempel. När renässansen kom, med nya byggtekniker och ideal, blev ritningarna mer detaljerade och precisa. Detta var dock innan man började nyttja förkortningar och ritningssymboler.

I denna artikel går vi igenom vad en planritning är. Vi går även igenom de symboler på planritningar som finns och förklarar begreppet planritning skala. Hoppas att detta kan vara till hjälp i ditt arbete.

Vad är en planritning?

Detta är egentligen exakt vad det låter som. En planritning visar layouten av ett våningsplan, från ett fågelperspektiv. Genom att titta på denna ritning kan du få en exakt bild av hur olika rum och utrymmen förhåller sig till varandra, samt deras funktioner. Utan detta hjälpmedel skulle det bli omöjligt att skapa kvalitativa byggen.

planritning förkortningar
planritning förkortningar

Planritningen nyttjas även av professionella aktörer. Den hjälper nämligen arkitekter att få fram sina visioner till byggarbetarna. Om man inte är van vid sådana ritningar, kan det vara lätt att bli lite förvirrad av alla förkortningar och ritningssymboler. Men bli inte avskräckt, det är egentligen ganska enkelt och intuitivt.

Se även: Risker och straff med att bygga utan bygglov

En planritning och planritning förkortningar inkluderar följande element:

  • Rum och utrymmen: Det finns tydliga ritningssymboler av alla rum och deras funktioner, såsom kök, sovrum, badrum. Varje rum är märkt med dess användningsområde och man skriver ofta ut ytan i kvadratmeter​.
  • Fasta installationer: En planritning visar även placeringen av fasta installationer som köksinredning, sanitetsinstallationer, och vitvaror​. Även dessa markeras med symboler på planritningar.
  • Öppningar: Dörrar, fönster och trappor är markerade​ med sina respektive ritningssymboler
  • Mått och skalor: Det används noggranna måttangivelser för att säkerställa att byggnaden kan konstrueras exakt enligt ritningen.

Att skapa en ritning över ett byggprojekt är ju framförallt en stor hjälp för den som bygger. Men en planritning förkortningar är dessutom helt nödvändig rent juridiskt.

  • Bygglovsansökan: Planritningen används för att ansöka om bygglov. Varje del av byggnationen måste nämligen vara dokumenterad med exakta mått, beskrivningar och ritningssymboler. Då kan man visa att den uppfyller alla lagkrav och byggnormer​.
  • Byggnadsplanering: Arkitekter och ingenjörer använder denna typ av ritning för att planera och koordinera byggprocessen. Detta minskar risken för fel och fördröjningar.
  • Fastighetsförsäljning: När man letar runt efter någon intressant lägenhet, är det ofta planritningen som man går efter i första hand. Den används effektivt i marknadsföringssyfte för att visa potentiella köpare hur en fastighet är utformad​.
planritning symboler
planritning symboler

Planritning förkortningar förklarat

Under 1800-talets industrialisering blev det viktigt att man kunde bygga fort och kvalitativt. Man uppfann därför ett antal planritning förkortningar. Dessa uppkom ungefär i samma period som man började använda symboler på planritningar. Utan denna förändring, skulle ritningen bli alldeles för plottrig. Här är några av de vanligaste:

  • DM: Diskmaskin
  • G/L: Garderob/Linneskåp
  • HS: Högskåp
  • K/F: Kyl/Frys
  • KLK: Klädkammare
  • TM: Tvättmaskin
  • TT: Torktumlare
  • VP: Värmepump
  • VVB: Varmvattenberedare

Se även 👉 Planritning program online gratis: Fånga upp 2024 trender

Planritning symbol

Utöver planritning förkortningar så finns det även en mängd symboler på planritningar. Dessa visar var det finns fönster, dörrar, trappor med mera. Om du förstår ritningssymboler och har koll på förkortningarna, får du full koll på hur ett våningsplan ser ut. Några exempel på vanliga ritningssymboler är:

  • Dörrar: Dessa ritningssymboler visas med en böjd linje som indikerar öppningsriktningen.
  • Fönster: Representeras av symboler på planritningar med dubbelfodrade mellanrum.
  • Trappor: Dessa ritningssymboler visas med en pil som pekar mot trappans högsta punkt.
  • Kompass: Anger norr och hjälper till att orientera ritningen.

Planritning symbol för en lägenhet

En ritning över en hyreslägenhet är lite annorlunda jämfört med en ritning över en villas våningsplan. Planritning symbol och dess förkortningar är ofta mer detaljerade, för att få med inredning, möbler och vitvaror. Anledningen är helt enkelt att många av dessa saker är fasta i lägenheten, och kan ingå i hyran. En soffa och ett soffbord visas exempelvis med enkla former som liknar det faktiska utseendet. Planritning symbol för kylskåp, spis och diskmaskin. Här är några exempel:

  • Väggar: Visas med parallella linjer där tjockare linjer används för bärande väggar och tunnare linjer för skiljeväggar.
  • Möbler: Här nyttjas ritningssymboler som liknar de faktiska möblerna, exempelvis en soffa och ett soffbord.
  • Vitvaror och VVS: Kylskåp, spis, diskmaskin och sanitära installationer som toaletter och handfat visas med specifika ritningssymboler som liknar deras verkliga utseende.

Symboler i en planritning för ett kök

Köket är ju ofta den plats i hemmet som har flest funktioner. En vattenfylld diskho ska samsas med kylskåp, frys och porslinsfyllda skåp. På grund av detta har köket mest utförliga detaljer på en planritning. Här kan man exempelvis möta dessa ritningssymboler:

  • Köksskåp: Dessa symboler på planritningar visas som rektanglar. De visar den placering som skåpen har.
  • Diskbänk: Ritningssymboler för denna välanvända köksdel visas med en dubbel rektangel med en linje igenom.
  • Spis och ugn: En fyrkant med cirklar som representerar spisplattor. Det är en typ av symboler på planritningar som verkligen efterliknar det faktiska utseendet.
  • Kyl och frys: Detta är en av listans enklaste ritningssymboler. Den är helt enkelt bara en enkel rektangel med beteckningarna ”K” och ”F”.
planritning skala 1 100
planritning skala 1:100

Planritning skala

Planritningar ritas alltid i skala. De måste nämligen kunna ge en korrekt proportionell bild av byggnadens delar. Annars blir det helt enkelt fel när ändringar i ritningen ska appliceras på den verkliga villan / lägenheten. Alla symboler på planritningar och planritning förkortningar tjänar då inte längre någonting till. Skalan används även för att kunna visa vvs-system och dragningar av el, så att mer komplexa byggprojekt kan genomföras med en stor noggrannhet.

Skala 1:100 i planritningar

Pratar man planritning skala är vanligaste skalan i planritningar 1:100. Det innebär att 1 cm på ritningen är 1 meter i verkligheten. Tack vare denna enkla skala kan man enkelt förstå hur stora rummen är och hur de förhåller sig till varandra. Det är dessutom en skala som gör det möjligt att inkludera tillräckligt med detaljer för att ritningen ska vara användbar vid både byggnation och inredningsplanering. Detta är viktigt när man täcker planritning förkortningar.

Det var allt! Hoppas att du har fått lite bättre koll på hur du tyder planritning symbol, planritning skala och förkortningar, lycka till med ditt byggprojekt!

💡 Med vår erfarenhet och kreativitet kan vi förverkliga dina drömmar. Få en kostnadsfri offert för din planritning redan idag.

Bygglovstjänst kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning

Upptäck våra professionella tjänster för bygglov och tillståndshantering. Vi kan hjälpa er med en rad olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Kontakta oss för mer information!

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Bygga carport utan bygglov… 🤔 Funderar du på att bygga en carport utan att behöva [...]

Svartbygge: Böter, Rivning & Bygglov i Efterhand

Lär dig allt om vad som gäller vid svartbygge i Sverige. Få information om böter, [...]

Attefallshus Regler 2024: Hitta rätt regler för attefallshus

Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]

Vi erbjuder ett fast bygglovsritningar pris – För trygghet och kvalitet

Alla som ska ansöka om bygglov måste skicka in noggranna och detaljerade ritningar till kommunen. [...]

Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]

Bygga carport – 10 vanliga frågor och svar om tillstånd, regler och pris

Funderar du på att bygga carport men undrar vilka regler som gäller? För att göra [...]

Vad är bygglovsritningar och varför behövs de?

När det är dags att bygga ut huset är det många som ställer sig frågan: [...]

Allt du behöver veta om pergola bygglov

Pergola bygglov Pergola bygglov, pergola med tak eller behöver du bygglov för din pergola? Läs [...]

Planritning program online gratis: Fånga upp 2024 trender

I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för [...]