Vill du bygga ett attefallshus på tomten men är tveksam till alla förberedelser som krävs? Då är det dags att spetsa öronen! I oktober förväntas det nämligen införas nya regler för bygglov som gör det enklare för fastighetsägare som vill bygga ett litet attefallshus på tomten eller uppföra en mindre tillbyggnad till bostadshuset. Det innebär bland annat att anmälningsplikten försvinner och att du får mer frihet när det gäller hur stor tomtyta du får bebygga. Låt oss ta en titt på vad nya bygglov regler innebär för just dig.
Innehåll
Dagens byggregler är utdaterade
De bygglovsregler som finns idag är gamla och onödigt komplexa. Husägare har väldigt lite frihet att göra vad de vill på sin tomt, trots att det är dem som äger fastigheten. Idag behöver man skicka in en ansökan om bygglov eller en bygganmälan även för mindre tillbyggnader och byggprojekt. Med en behandlingstid på tio veckor och en hög ansökningsavgift är det många som blir avskräckta. Vem vill betala för att ta fram ritningar och situationsplaner och betala tusentals kronor i ansökningsavgift för att sedan få avslag? Dessutom gäller det att vara ute i god tid om man vill hinna påbörja nya projekt innan tjälen sätter sig i marken igen efter våra korta somrar.
Regeringen har därför föreslagit ett nytt regelverk med förenklade regler för bygglov som är mindre strikta. På så sätt ska Sveriges alla husägare få mer utrymme att bebygga sin tomt och färre krav att uppfylla.
Behöver du hjälp med bygglovet?
Få expertrådgivning genom hela processen. Kontakta oss idag för att förenkla vägen framåt!
Vad innebär nya regler för bygglov för husägare?
När dagens regler för bygglov uppdateras och förenklas kan du som fastighetsägare utföra en mängd ändringar utan att först behöva ansöka om lov. Låt oss ta en titt på hur din frihet ökar och vad du kommer att kunna göra.
Du får bygga ut huset utan bygganmälan
En viktig förändring i dagens bygglovsregler är att du snart kan bygga till ditt hus utan att först skicka in en bygganmälan. Det innebär att du kan utöka din bostadsyta utan att be om kommunens godkännande.
Du kommer att få bygga en så kallad attefallstillbyggnad på upp till 30 kvadratmeter på ditt en- eller tvåplanshus utan att skicka in en bygganmälan. Det betyder att du till exempel kan bygga ett extra rum, en farstu, ett badrum eller något annat som ger ditt hus mer bostadsutrymme.
Du får bygga attefallshus utan bygganmälan
En annan viktig ändring av dagens regler för bygglov är att du kommer att kunna bygga ett attefallshus på tomten utan att först skicka in en bygganmälan och vänta på ett godkänt startbesked.
Om du bor inom ett detaljplanerat område får du bygga ett attefallshus på max 30 kvm och om du bor utanför detaljplanerat område får du bygga 50 kvm.

Du får bygga flera attefallshus på tomten
Med ett nytt regelverk för bygglov kommer du att få bebygga en större del av tomten med komplementbyggnader utan att ansöka om lov. Just nu får du bygga ett attefallshus på 30 kvm och friggebodar på sammanlagt 15 kvm. Med våra nya regler för bygglov får du bebygga 45 kvm av tomten inom detaljplanerat område och 65 kvm av tomten utanför detaljplanerat område.
I praktiken innebär det att du kan bygga två stycken attefallshus om 20 kvm styck plus en friggebod på 5 kvm. Det gör det möjligt för dig att bygga fler attefallshus att ha som förråd, kontorsutrymme eller till och med hyra ut eftersom de får inredas som permanentbostad.
💡 Se även: Hur går processen för bygglovsritningar?

Fler viktiga ändringar för husägare
Det kommer fler regler för bygglov som kommer att underlätta för dig som husägare. Allt detta följer den frihetsreform som påbörjades för många år sedan när man presenterade attefallsreglerna. Med de nya reglerna i bruk kommer du bland annat att:
- Få göra fasadändringar för en- och tvåbostadshus utan bygglov. Du kommer att kunna byta fasadmaterial och installera solceller
- Kunna inreda vinden även om detaljplanen förbjuder det
- Kunna uppföra en tillbyggnad i samband med att du bygger ett nytt en- eller tvåbostadshus så länge som tillbyggnaden inte kräver en bygganmälan.
När börjar de nya reglerna gälla?
Tanken är att Sveriges nya regler för bygglov ska träda i kraft den 1 oktober 2025. Det innebär att det kan vara ett smart drag att vänta med ditt byggprojekt tills månadsskiftet september/oktober. Det finns nämligen många fördelar med att vänta:
- Du behöver inte ta fram ritningar för ditt attefallshus, något som både är tidsödslande och kostar pengar
- Du behöver inte betala pengar för en bygganmälan
- Du behöver inte vänta på att få din bygganmälan godkänd av kommunen
- Du kan sätta spaden i marken direkt

Om du planerar att bygga ett attefallshus eller komplettera ditt bostadshus med ett rum eller två kan det alltså löna sig att vara tålmodig och vänta på att de regler för bygglov som finns ska förenklas till din fördel.
Fyll i formuläret för offertförfrågan!
Vi återkommer snart och erbjuder alltid gratis offerter och platsbesök!
Bygga carport – 10 vanliga frågor och svar om tillstånd, regler och pris
Funderar du på att bygga carport men undrar vilka regler som gäller? För att göra [...]
jul
Risker och straff med att bygga utan bygglov
Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]
apr
Fasadritning bygglov med exempel på korrekta ritningar
Om du vill utföra ändringar på husets yttre, då kan du behöva ansöka om ett [...]
okt
Planritning förkortningar, symboler och skala
Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]
jun
Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt
Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]
jul
Sektionsritning Exempel: Perfekta Tips för Ditt Projekt
Sektionsritning exempel är en viktig del av arkitektonisk och teknisk dokumentation och sektionsritning exempel är [...]
nov
Bygga uterum: Så förvandlar du din befintliga altan
Vill du förvandla din befintliga altan eller terrass till ett mysigt uterum för att skydda [...]
nov
Vad är en konstruktionsritning? – Undvik dyra misstag
När du planerar att bygga, vare sig det handlar om en villa, en tillbyggnad eller [...]
apr
Tillbyggnad utan bygglov – Regler, undantag och sanktionsavgifter
Börjar huset kännas smått och du är i behov av ett extra sovrum eller en [...]
nov