Vill du förvandla din befintliga altan eller terrass till ett mysigt uterum för att skydda mot sol och regn samt utöka dess användningsområde? Många väljer idag att inte bara bygga väggar, utan att även glasa in sitt uterum för att skapa en mysig oas intill husväggen.

Om du vill bygga uterum på en befintlig altan intill fasaden har du möjlighet att undvika processen med att ansöka om bygglov så länge som du håller dig till förutbestämda storleksregler. Om du däremot vill bygga stort och rymligt, då är det en bygglovsansökan som gäller.

Vi hjälper dig att ta fram ritningar till din bygglovsansökan, men först ska vi ta en titt på när du behöver skicka in en bygglovsansökan och när det räcker med en enklare bygganmälan.

Bygga uterum mot fasad

Många väljer att bygga uterum mot fasad, vilket innebär att du monterar uterummet mot bostadshusets fasad. Det räknas då som en tillbyggnad till huset. Det finns två olika sorters tillbyggnader:

  • Max 15 kvm
  • Större än 15 kvm

En tillbyggnad som är max 15 kvm räknas som en attefallstillbyggnad. Om du bygger större än så räknas det som en regelriktig tillbyggnad. Exakt hur stort du bygger spelar stor roll för om du behöver ansöka om bygglov eller inte. Var därför noga med att mäta hur stort uterum du vill ha på tomten.

En attefallstillbyggnad kräver inte att du ansöka om bygglov. Däremot måste du skicka in en bygganmälan till kommunen. En tillbyggnad som är större än 15 kvm måste du däremot skicka in en bygglovsansökan för. En bygganmälan och en bygglovsansökan kräver i princip samma dokument och ritningar, men vanligtvis går det snabbare att få godkänt på en bygganmälan eftersom den är mindre komplicerad.

Behöver du hjälp med bygglovet?

Få expertrådgivning genom hela processen. Kontakta oss idag för att förenkla vägen framåt!

Kontakta oss

Bygga uterum på befintlig altan – Krävs bygglov eller bygganmälan?

Många börjar med att bygga en altan men vill sedan bygga uterum på den när de inser att de svenska sommardagarna med fint väder är få. Många drömmer om ett tak att ta skydd under från både sol och regn, och det blir enklare att hålla rent. Om du dessutom väljer att bygga ett inglasat uterum så förlänger du utomhussäsongen med flera veckor. 

När du bygger en altan, trädäck eller terrass kan du behöva ansöka om bygglov. Det gäller framförallt om nybygget ökar byggnadens volym, till exempel om den är hög eller underbyggd. Detsamma kan gälla om du vill bygga en fristående altan som anses vara volymskapande.

Om du har fått ett godkänt bygglov eller en godkänd bygganmälan för din terrass eller altan, innebär inte det automatiskt att du får bygga uterum på befintlig altan. Det är därför viktigt att kolla upp vilka regler som gäller i just din kommun. Låt oss ta en titt på några vanliga omständigheter och se vad som gäller.

Bygga uterum på befintlig altan
Bygga uterum på befintlig altan

Behöver du bygglov för att bygga uterum på befintlig altan?

Om du har en befintlig altan så kan du behöva ansöka om bygglov om du vill bygga uterum på den. Generellt kräver ett uterum bygglov, men det finns vissa undantag för en- och tvåbostadshus.

Om du har en altan krävs det bygglov om:

  • Du ska göra en tillbyggnad i form av ett uterum
  • Du ska sätta upp väggar eller glasa in under ett skärmtak med bygglov
  • Du ska sätta upp väggar eller glasa in under ett bygglovsbefriat skärmtak

Undantag: Om du vill bygga uterum på en befintlig altan vid ett en- eller tvåbostadshus behöver du dock inte ansöka om bygglov om altanen är max 15 kvadratmeter i bruttoarea. Du måste dock skicka in en bygganmälan till kommunens stadsbyggnadskontor och invänta ett godkänt startbesked. Dessa regler gäller för Stockholms stad, och det är viktigt att ha i åtanke att reglerna kan variera runt om i landet.

Bygglov för stor altan

Om du vill bygga en stor altan, eller bygga uterum på en stor befintlig altan så behöver du ansöka om bygglov. För att skicka in en bygglovsansökan behöver du fackmannamässiga ritningar som visar hur konstruktionen ska se ut. Du får sedan räkna med en handläggningstid på runt tio veckor. Tidsåtgången kan dock variera beroende på var du bor i landet.

En stor altan klassificeras enligt följande mått:

  • Den sträcker sig längre än 3,6 meter från byggnaden
  • Den placeras högre än 1,8 meter från marken

När det gäller höjden så behöver du ansöka om bygglov om altanens högsta punkt är högre än 1,8 meter från den ursprungliga marknivån. Staket räknas inte in i denna höjd, men det gör däremot plank och murar.

Hur stort uterum får jag bygga utan bygglov?

Om du inte vill gå igenom processen med att ansöka om bygglov får du bygga uterum som är max 15 kvm stort och sitter fast i fasaden. Att bygga uterum mot fasad inom detta mått klassas som en attefallstillbyggnad.

Den första attefallstillbyggnaden på tomten är bygglovsbefriad, men du måste alltid skicka in en bygganmälan och invänta startbesked.

Golv inglasad altan

När du bygger en inglasad altan kan du lägga in vilket golv du vill. Det är inget som påverkar om du behöver ansöka om bygglov eller inte. Eftersom byggnaden är permanent är det dock viktigt att lägga in golv i en inglasad altan av hög kvalitet. Du kan till exempel välja ett golv i sten, trä eller plast.

Inglasning av altan

Om du har en befintlig altan så kan du behöva ansöka om bygglov om du vill glasa in den. Generellt kräver inglasning av altan bygglov, men det finns vissa undantag för en- och tvåbostadshus. Att det krävs ett bygglov beror på att en inglasning räknas som en tillbyggnad enligt svensk bygglagstiftning. Dessutom påverkar en inglasning både altanens funktion och byggnadens utseende.

Du behöver vanligtvis ansöka om bygglov i följande fall:

  • Din tomt ligger inom detaljplanerat område
  • Inglasningen ändrar byggnadens utseende
  • Altanen får tak och/eller fasta väggar

Undantag är dock om altanen klassas som en attefallstillbyggnad (det vill säga max 15 kvm stor och 4 m hög). I vissa fall råder även undantag utanför detaljplanerade områden där reglerna ofta är mer flexibla. Vid undantag krävs dock en bygganmälan till kommunen.

Inglasad veranda

För en inglasad veranda gäller samma regler för dig som vill bygga uterum. Det är verandans storlek som bestämmer om du behöver ansöka om bygglov eller om det räcker med att skicka in en bygganmälan. En veranda som är max 15 kvm stor räknas nämligen som en bygglovsbefriad attefallstillbyggnad.

Om du redan har en attefallstillbyggnad på tomten eller om du vill bygga en veranda som är större än 15 kvm så behöver du skicka in en bygglovsansökan.

Inglasad altan

Du får bygga uterum och uppföra en inglasad altan på tomten utan att ansöka om bygglov om den är max 15 kvm stor. Du måste dock skicka in en bygganmälan till kommunen. Din bygganmälan måste bland annat innehålla ritningar över den tilltänkta altanen.

Om du vill bygga en stor inglasad altan som antingen är större än 15 kvm eller är fristående från bostadshuset så måste du alltid ansöka om bygglov. För större storlekar finns det nämligen inga undantag.

Isolera altangolv

En altan kan bli ett riktigt mysigt uterum, speciellt om den är inglasad så att snö, regn och blåst hålls ute. Om du ska bygga uterum kan det därför vara värt att fundera på om du ska isolera altangolvet eller inte. Med ett isolerat altangolv kan du nämligen förlänga den tid då du kan använda altanen.

Genom att stänga kylan ute kan du använda altanen både tidigare på våren och senare på höstkanten. Du kan till exempel isolera golvet i ditt uterum med en tunnare cellplastskiva eller ull.

Bygga tak på befintlig altan

Om du har en stor terrass eller ett altangolv så kan du välja att bygga ett tak som skyddar mot regn, sol och snö. Det ger en mer skyddad uteplats, samtidigt som altangolvet blir mindre utsatt för vädrets makter. Om du vill bygga tak på en befintlig altan kan det krävas ett bygglov eller en bygganmälan.

Bygglov krävs vanligtvis om:

  • Taket eller skärmtaket överstiger 15 kvm
  • Tomten ligger i ett detaljplanerat område
  • Taket påverkar byggnadens utseende

Det räcker vanligtvis med en bygganmälan om:

  • Taket eller skärmtaget är max 15 kvm
  • Taket byggs utanför detaljplanerat område
  • Taket inte har högre taknockshöjd än bostadshuset
  • Taket följer attefallsreglerna
Bygga om altan till uterum
Bygga om altan till uterum

Bygga om altan till uterum

Det är många som drömmer om att bygga om en altan till ett uterum. Genom att ha koll på vilka regler som gäller i just din kommun är det oftast en enkel process. Planera vilket sorts konstruktion du vill ha, skaffa fram rätt ritningar och material och ansök om bygglov eller skicka in en bygganmälan. Detta ska en bygglovsansökan för att bygga uterum inkludera:

  • Ritningar: Planritning, fasadritningar och sektionsritningar som visar hur altanen och inglasningen ska se ut
  • Beskrivning av projektet: Vad som ska byggas och vilka material som ska användas
  • Situationsplan: En karta som visar altanens och uterummets placering på tomten

Ett viktigt tips är att alltid kontrollera med din kommun vad som gäller eftersom reglerna kan variera mellan olika områden. Om du behöver hjälp med att ta fram ritningar så kan du kontakta oss på Bygglovstjänst för en gratis offert.

Bygga uterum ritning

För att bygga uterum behöver du en ritning. Många väljer att skapa sina egna ritningar efter att ha mycket tid på att drömma om hur uterummet ska se ut. Men det är även värt att veta att du kan köpa ett komplett uterum med en byggsats. På så sätt slipper du både ta fram ritningar och planera för rätt material. Du kan istället lägga allt fokus på själva byggandet så fort byggsatsen levereras hem till dig.

Om du vill ta fram din egen ritning kan du använda ett arkitektprogram online. Om du behöver skicka in en bygganmälan eller ansöka om bygglov rekommenderar vi dock att du anlitar en expert för att ta fram de fackmannamässiga ritningar du behöver.

Bygga uterum kostnad

Om du vill bygga uterum är kostnaden viktig. Var därför noggrann med att undersöka vad det kommer att kosta dig att ta fram allt från ritningar till material, samt vad eventuell hjälp med bygget kostar. Att anlita snickare kan vara dyrt, men samtidigt får du använda ditt ROT-avdrag för att spara in en del av arbetskostnaden. Om du vill veta vad det kostar att ta fram ritningar kan du kontakta oss för en gratis offert.

Räknas med att det kostar runt 10 000 till 20 000 kr per kvadratmeter när du ska bygga uterum. Då får du en föraning om det totala slutpriset. Sedan tillkommer avgifter för ritningar och bygglov eller bygganmälan.

Bygga uterum kostnad
Bygga uterum kostnad

Bygga uterum själv

Att bygga uterum kan bli dyrt och eftersom det är många kostnader och avgifter som tillkommer både innan och efter byggstart. Om du vill spara in arbetskostnaden kan du välja att bygga uterum själv. På så sätt behöver du inte betala för hantverkare. Om du däremot ska dra in el till ditt uterum behöver du anlita en elektriker.

Att bygga uterum själv behöver inte vara svårt, allt beror på hur händig du är. Idag finns det många smidiga byggsatser att använda sig av, vilket gör det enklare för dig att komma igång. Att bygga uterum själv kan dock bli ett långt projekt, så räkna med att det går åt några veckor av sommarsemestern eller många kvällar och helger.

Sektionsritning uterum

Om du ska bygga uterum behöver du ta fram en sektionsritning. Det är nämligen en av de ritningar som behövs för att du ska kunna ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan.

En sektionsritning för uterum visar en genomskärning av byggnaden och används för att illustrera viktiga detaljer som höjder, konstruktioner, material och isoleringslösningar. På så sätt kan bygglovshandläggaren se vilken sorts konstruktion du har tänkt uppföra på tomten.

En sektionsritning innehåller bland annat följande information:

  • Totalhöjd från marknivå till taknock
  • Takets konstruktion
  • Takets lutning
  • Höjd mellan golv och tak inne i uterummet
  • Grundens utformning
  • Uterummet i förhållande till marknivå

Vinterbonat uterum

Genom att bygga ett vinterbonat uterum förlänger du den tid du kan använda det. Ett vinterbonat uterum kan nämligen vara skönt och ha en behaglig temperatur även när det är kyligt ute. Att vinterbona är samma sak som att isolera uterummet.

Du behöver generellt inte ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan för att isolera och vinterbona ett existerande uterum. Dubbelkolla dock med din kommun vilka regler som gäller där du bor.

Vanliga frågor

Vad kostar ett uterum att bygga?

Kostnaden för att bygga ett uterum kan variera kraftigt beroende på vilken design, storlek och vilka material du vill ha. Räkna med 10 000 och 20 000 kr per kvadratmeter, och kom ihåg att du får göra ROT-avdrag på arbetskostnaden. 

Hur bygger man ett uterum?

Du kan välja mellan att designa ditt nya uterum själv och köpa ett komplett uterum som byggsats. Oavsett vilken metod du föredrar så kan du antingen bygga själv eller anlita en snickare.

Kan man bygga uterum på befintlig altan​?

Ja, det är möjligt att bygga uterum på befintlig altan. Om uterummet sitter fast i fasaden och är max 15 kvm behöver du inte ansöka om bygglov då det räknas som en attefallstillbyggnad. Du behöver dock skicka in en bygganmälan.

Vilka ritningar behöver jag för att få bygglov för ett uterum?

För att ansöka om bygglov för ett uterum behöver du vanligtvis följande ritningar och handlingar:

Situationsplan: En ritning som visar var uterummet kommer att placeras på din tomt i förhållande till befintliga strukturer, huset, tomtgränser, eventuella grannfastigheter och vägar.
Fasadritningar: Ritningar som visar hur uterummet kommer att se ut utifrån olika vinklar och från olika sidor. Det inkluderar fasader mot trädgården, gatan och eventuella grannfastigheter.
Planritningar: Ritningar som visar uterummets planlösning, inklusive storlek, form och placering av dörrar, fönster, väggar, eventuell inredning och andra funktioner.
Sektionsritningar: Vertikala snitt av uterummet som visar hur det är tänkt att byggas och hur höjder och nivåer sammanfaller. Detta ger en tydligare bild av uterummets struktur och utformning.
Byggtekniska ritningar: Detaljerade ritningar som visar konstruktionen av uterummet, inklusive väggar, tak, golv, fönster, dörrar, stödben och andra tekniska detaljer.
Materialspecifikationer: En lista eller beskrivning av materialen som ska användas för uterummet, inklusive typ av trä, glas, isolering, takmaterial och eventuella andra detaljer.
Övriga handlingar: Beroende på var du bor och de lokala bestämmelserna kan det finnas ytterligare ritningar eller handlingar som krävs för din bygglovsansökan för uterummet.

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Fasadritning bygglov med exempel på korrekta ritningar

Om du vill utföra ändringar på husets yttre, då kan du behöva ansöka om ett [...]

Planritning förkortningar, symboler och skala

Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]

Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]

Bygglovsprocessen steg för steg: Din guide till ett smidigt byggprojekt

Att förstå bygglovsprocessen är avgörande för att säkerställa att ditt byggprojekt går enligt plan – [...]

Vad är bäst – Att rita bygglovsritningar program eller anlita hjälp?

När du står inför att skapa bygglovsritningar för ditt byggprojekt finns det två huvudalternativ: att [...]

Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Bygga carport utan bygglov… 🤔 Funderar du på att bygga en carport utan att behöva [...]

Svartbygge: Böter, Rivning & Bygglov i Efterhand

Lär dig allt om vad som gäller vid svartbygge i Sverige. Få information om böter, [...]

Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker

Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *