Börjar huset kännas smått och du är i behov av ett extra sovrum eller en altan? Om du har ett bostadshus på tomten har du möjlighet att uppföra en tillbyggnad utan bygglov. Det krävs dock att du följer de regler som finns för att inte riskera att behöva betala böter för en otillåten byggnation. I den här artikeln ska vi kika närmare på vad som anses vara en tillbyggnad och hur stort du får bygga utan bygglov.

Vad räknas som en tillbyggnad?

Boverket beskriver en tillbyggnad som ”en ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym”. Detta regleras i landets plan- och bygglag och om du uppfyller villkoren för mått och placering så kan du följa de så kallade attefallsreglerna.

En tillbyggnad är precis vad det låter som, det vill säga en utökning av en befintlig byggnad på tomten. Tillbyggnaden gör så att byggnadens yta ökar och kan till exempel bestå av ett nytt rum, ett uterum eller ett extra badrum. Du väljer själv vad du vill använda din tillbyggnad till och om du håller dig inom storleksbegränsningarna behöver du inte ansöka om bygglov.

En tillbyggnad kan ske på flera olika sätt. Antingen kan du bygga på marknivå och göra en utökning av markytan eller så kan du bygga en våning på en redan existerande byggnad. Allt för stora ändringar kräver bygglov från kommunen. Det gäller framförallt om tillbyggnaden medför stora ändringar på fastighetens storlek, utseende och funktion.

Får man bygga en tillbyggnad utan bygglov?

Det är fullt möjligt att uppföra en tillbyggnad utan bygglov enligt attefallsreglerna, men du får inte bygga hur stort som helst. Du får heller inte bygga något som har en avvikande fasad, utan tillbyggnaden måste matcha bostadshuset och omgivningen.

Hur stor får man bygga utan bygglov om man vill göra en mindre tillbyggnad på sitt hus? Om du har ett en- eller tvåbostadshus så är det följande regler som gäller:

  • 15 kvm i storlek
  • Samma taknockshöjd som bostadshuset
  • Minst 4,5 m till tomtgränsen

Du får lov att bygga en tillbyggnad utan bygglov som har en bruttoarea på max 15 kvadratmeter. Tillbyggnaden får inte vara högre än själva bostadshuset, utan taknockshöjden måste antingen vara samma som huset eller lägre. Du får inte uppföra din tillbyggnad allt för nära tomtgränsen. Om du vill bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter så måste du ha grannarnas godkännande. Det är alltid bäst att få ett skriftligt medgivande.

Behöver du hjälp med bygglovet?

Få expertrådgivning genom hela processen. Kontakta oss idag för att förenkla vägen framåt!

Kontakta oss

Trots att du inte behöver ansöka om bygglov så måste du ändå göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen. De kommer sedan att granska anmälan och ge dig ett startbesked. Du måste invänta startbeskedet innan du sätter spaden i marken.

Det finns undantag som du behöver ta i beaktande om du vill bygga en tillbyggnad utan bygglov. Du kan till exempel behöva ett tillstånd om du vill bygga på ett strandskyddsområde, vilket är inom 100 meter från sjö, hav och vattendrag. Andra undantag kan inkludera att detaljplanen kräver bygglov och att du redan har en attefallstillbyggnad vid huset. Om du är osäker kan du alltid kontakta din kommun för rådgivning eftersom reglerna kan variera.

Detta innebär attefallsreglerna för komplementhus och tillbyggnader

När du uppför en tillbyggnad utan bygglov på tomten som håller sig inom villkoren för storlek och placering så bygger du enligt attefallsreglerna. Här är det dock viktigt att skilja mellan ett attefallshus och en attefallstillbyggnad. Båda två är bygglovsbefriade byggprojekt, men de har både olika funktion, användning och storlek.

Ett attefallshus är en separat, fristående byggnad som du får uppföra på din tomt. Du kan använda byggnaden till vilket ändamål du vill, till exempel som gästhus, förråd eller garage. Ett attefallshus får vara max 30 kvm stort och max 4 meter i taknockshöjd.

En attefallstillbyggnad är däremot en utökning av en redan befintlig bostad, det vill säga en tillbyggnad på tomtens bostadshus. En attefallstillbyggnad får vara max 15 kvm stor och kan till exempel bestå av ett rum, en veranda eller en entré.

Både attefallshus och attefallstillbyggnader är bygglovsbefriade, men du måste alltid göra en bygganmälan hos kommunen och invänta startbesked. Det är viktigt att du inte blandar ihop de två olika begreppen och reglerna och bygger större än vad du har tillstånd till.

bygga utan bygglov
bygga utan bygglov

Vad får man bygga utan bygglov?

Det finns relativt många saker du får lov att bygga på din tomt utan bygglov. Det är dock viktigt att följa reglerna gällande hur stort man får bygga utan bygglov och var man får placera bygget på tomten. Låt oss ta en titt på vad du får lov att bygga utan att ansöka om bygglov:

  • Liten tillbyggnad – En liten tillbyggnad till ditt bostadshus på max 15 kvm som kräver bygganmälan.
  • Altan – En altan som byggs i närhet till bostadshuset får vara ligga max 3,6 meter från huset och inte vara högre än 1,8 meter.
  • Friggebod – En komplementbyggnad på tomten som får vara max 15 kvm stor. Taknockshöjden får vara max 3 meter. Kräver varken bygganmälan eller bygglov.
  • Attefallshus – En komplementbyggnad på tomten som får vara max 30 kvm stor och max 4 meter i taknockshöjd. Kräver en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen samt ett godkänt startbesked. 
  • Garage & carport – Ett mindre garage som får vara max 30 kvm om du ska hålla dig inom gränsen för attefallshusreglerna.
  • Takkupor – Du får oftast bygga en eller två takkupor på ditt bostadshus utan att det kräver bygglov, men reglerna kan variera.

💡 Se även: Risker och straff med att bygga utan bygglov

Detta gäller för en tillbyggnad utan bygglov utanför detaljplanen

Om du vill uppföra en tillbyggnad utanför detaljplanen så kan det vara andra regler som gäller i din kommun. Det är nämligen oftast mer flexibla regler som gäller om man bor på en tomt utanför sammanhållen bebyggelse. Ibland kan du till exempel vara undantagen såväl bygglov som bygganmälan.

Hur stort får man bygga utanför detaljplan och vad får man bygga? Generellt sätt får du både bygga en mindre tillbyggnad och uppföra komplementbyggnader på tomten. Kontakta din kommun för att höra vilka regler det är som gäller. Vissa byggprojekt kan kräva bygglov.

Vad händer om du bygger en för stor tillbyggnad utan bygglov?

Du får göra max en tillbyggnad utan bygglov enligt attefallsreglerna. Du kan alltså inte bygga två separata tillbyggnader på huset, utan det är en per bostadshus som gäller utan att ansöka om bygglov. Det gäller oavsett om den första tillbyggnaden är på 15 kvm eller inte.

Om du bygger en tillbyggnad utan bygglov som inte håller sig inom storleksvillkoren så kan du inte ansöka om bygglov för själva tillbyggnaden i efterhand. Då måste du istället ansöka om bygglov för hela byggnaden. Olovligt uppförda tillbyggnader som kräver bygglov påverkar därför hela bostadshuset.

💡 Se även: Bygg en rymlig attefallstillbyggnad utan bygglov

Möjliga konsekvenser för olovligt byggande:

  • Krav på en skriftlig förklaring
  • Söka bygglov i efterhand
  • Byggsanktionsavgift
  • Tvingas riva tillbyggnaden

Om du bygger en för stor tillbyggnad utan bygglov, bygger utan anmälan eller inte inväntar ett startbesked kan du beläggas med både en sanktionsavgift och tvingas riva tillbyggnaden för att återställa husets ursprungliga storlek. Ett svartbygge medför helt enkelt många negativa konsekvenser.

Priset för att bygga en tillbyggnad utan bygglov och inte följa storleksreglerna kan bli dyrt. Du kan nämligen tvingas betala både en hög sanktionsavgift, en retroaktiv bygglovsansökan och en eventuell rivning av byggnationen. 

💡 Se även: Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Vem är ansvarig om en tidigare ägare byggt en tillbyggnad utan bygglov?

Om en tidigare ägare har uppfört en tillbyggnad på ditt bostadshus utan lov, det vill säga byggt ett svartbygge, så räkna det fortfarande som ett olovligt bygge. Det är nämligen inte den tidigare ägaren som är ansvarsskyldig, utan ansvaret för rätt byggtillstånd ligger på själva fastigheten. Det är därför viktigt att du undersöker om det finns rätt bygglov eller bygganmälningar när du köper ett hus.

En olovligt uppförd tillbyggnad har en preskriptionstid på tio år. Det innebär dock inte att tillbyggnaden blir godkänd efter tio år.

Preskriptionstid för bygglov

En olovligt uppförd tillbyggnad har en preskriptionstid på tio år. Du bör inte bygga utan bygglov och ha preskriptionstiden som grund. Preskriptionstiden innebär nämligen inte att tillbyggnaden automatiskt blir godkänd efter tio år. Istället kan kommunen neka framtida bygglov och liknande.

sanktionsavgifter
sanktionsavgifter

Sanktionsavgift om man uppför en tillbyggnad utan bygglov

Det är din kommun som beslutar om hur hög sanktionsavgift du kan tvingas betala om du olovligt uppför en alltför stor tillbyggnad utan bygglov. Vanligtvis rör det sig om tiotusentals kronor i sanktionsavgift, vilket innebär att det blir billigare att ansöka om ett bygglov redan från början om du vill bygga större än de tillåtna 15 kvm. Sanktionsavgifter baseras på prisbasbeloppet och kan uppgå till som mest 50 prisbasbelopp.

Vanliga frågor

Hur mycket får man bygga ut huset utan bygglov?

Om du vill bygga ut huset så kan du följa attefallsreglerna för att göra en tillbyggnad utan bygglov. Du får då uppföra en tillbyggnad på max 15 kvm så länge som du inte bygger högre än bostadshuset. Kom ihåg att skicka in en bygganmälan till kommunen först och invänta startbesked.

Hur stor tillbyggnad får man göra utan bygglov?

Du får bygga en tillbyggnad utan bygglov på max 15 kvm. Det är alltså en liten boyta, men samtidigt tillräckligt stor för ett extra rum, en entré eller liknande. Tillbyggnaden får inte ha högre taknockshöjd än bostadshuset som den byggs vid.

Vad är preskriptionstiden för ett bygglov för en altan?

Preskriptionstiden för att överklaga eller ingripa mot en altan som har byggts utan bygglov är tio år från det att den färdigställdes. Dessa regler gäller om det krävdes ett bygglov för att bygga en altan.

Vad ska man tänka på när man ska köpa hus med tillbyggnad utan bygglov?

Om du vill köpa ett hus som du misstänker har en tillbyggnad som byggts utan bygglov så är det bra att kontrollera om tillbyggnaden är godkänd av kommunen. Detta gäller oavsett om det krävs ett bygglov för tillbyggnaden eller om den håller sig inom attefallsreglerna eftersom det då krävs en bygganmälan.

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Planritning program online gratis: Fånga upp 2024 trender

I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för [...]

Svartbygge: Böter, Rivning & Bygglov i Efterhand

Lär dig allt om vad som gäller vid svartbygge i Sverige. Få information om böter, [...]

Vi erbjuder ett fast bygglovsritningar pris – För trygghet och kvalitet

När du planerar ett byggprojekt är bygglovsritningar avgörande. Men vad är det som påverkar priset [...]

Tillbyggnad utan bygglov – Regler, undantag och sanktionsavgifter

Börjar huset kännas smått och du är i behov av ett extra sovrum eller en [...]

Bygga carport – 10 vanliga frågor och svar om tillstånd, regler och pris

Funderar du på att bygga carport men undrar vilka regler som gäller? För att göra [...]

Planritning förkortningar, symboler och skala

Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]

Bygg en rymlig attefallstillbyggnad utan bygglov

Drömmer du om lite extra utrymme utan att behöva gå igenom en krånglig och tidskrävande [...]

Bygga uterum: Så förvandlar du din befintliga altan

Vill du förvandla din befintliga altan eller terrass till ett mysigt uterum för att skydda [...]

Fasadritning bygglov med exempel på korrekta ritningar

Om du vill utföra ändringar på husets yttre, då kan du behöva ansöka om ett [...]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *