Lär dig allt om vad som gäller vid svartbygge i Sverige. Få information om böter, möjligheten till rivning och vad du behöver veta om att ansöka om bygglov i efterhand. Undvik kostsamma misstag och få klarhet i lagarna kring olovlig byggnation. Läs vår guide för att skydda din investering och agera korrekt.

Vad gäller vid svartbygge? – Allt om böter, rivning och bygglov i efterhand

När man pratar om byggnationer, vare sig det handlar om att bygga nytt eller att göra om ett befintligt hus, så är det viktigt att känna till när du behöver ansöka om ett bygglov och vilka regler som gäller. Om du inte har rätt tillstånd kan det nämligen röra sig om ett svartbygge, vilket kan få allvarliga konsekvenser för dig som husägare.

I den här artikeln kommer vi att kika på vad olovligt byggande är, vilka typer av byggnationer som omfattas och vilka åtgärder du bör vidta för att undvika att drabbas av böter.

💡 Se även: Risker och straff med att bygga utan bygglov

Vad är ett svartbygge?

Svartbygge är ett mer vardagligt ord för olovligt byggande. Dit räknas alla byggen som har genomförts utan att husägaren har rätt bygg-, mark- eller rivningslov. Om ett av dessa tre tillstånd krävs så är det olagligt att genomföra förändringar utan det.

Både husbyggen, ombyggnationer, markarbeten och rivningar kan kräva stadens tillstånd, men när man pratar om svartbygge så är det oftast otillåtna nybyggen eller ombyggnationer som kommer på tal. Tillstånden krävs bland annat för att säkerställa att byggnation uppfyller olika säkerhetskrav samt att bygget passar in i omgivningen.

Vad är ett svartbygge?
Vad är ett svartbygge?

Det finns flera scenarion som kan leda till ett svartbygge:

  • Du har inte ansökt om bygglov innan du påbörjar ett bygge
  • Du har ansökt om bygglov, men påbörjat bygget innan du fått ett startbesked
  • Du har avslutat bygget och tagit byggnaden i bruk utan att först ha fått ett slutbesked
  • Du har rivit en byggnad utan rivningslov
  • Du har ändrat tomtens marknivå utan ett marklov

Vid olovligt byggande har staden antingen inte gett sitt godkännande till bygget, eller så har husägaren underlåtit sig att ansöka om tillstånd. Det räknas även som olovligt byggande om du ansöker om bygglov men börjar bygga innan du har fått ett startbesked, samt om du börjar använda byggnaden innan du har fått ett slutbesked. Det finns helt enkelt många steg som måste genomföras för att bygget ska bli godkänt.

Vanliga typer av svartbyggen

Alla byggen som inte följer gällande lagar och regler kring byggnationer räknas som olovligt byggande. När man pratar om svartbyggen refererar man oftast till byggnationer där ägaren medvetet eller omedvetet genomfört ett stort byggprojekt utan rätt tillstånd. 

Vad gäller vid svartbygge?
Vad gäller vid svartbygge?

Några vanliga typer av svartbyggen inkluderar:

  • Ombyggnationer – Kan vara allt från att bygga om insidan av ett hus till att förändra husets yttre struktur, till exempel installera en kamin eller bygga en ny våning
  • Tillbyggnader – En tillbyggnad på det befintliga huset, till exempel för ett extra rum eller för en veranda
  • Garage och carport– Ett garage på tomten som saknar bygglov
  • Uterum utan tillstånd – En inglasad veranda eller uterum kräver bygglov
  • Fasadändring – En lovpliktig ändring av byggnadens yttre utseende
  • Växthus och plank – Ett plank kräver bygglov, men däremot inte staket

Det finns flera kända exempel på svartbyggen runt om i Sverige. Dessa fall får ofta stor uppmärksamhet i media, vilket tydligt visar de problem som kan uppstå när man bygger utan tillstånd. Olovliga byggen sker oftast inne i storstäder och sommarstugeområden där reglerna och detaljplanerna är strikta.

💡 Se även: Bygg en rymlig attefallstillbyggnad utan bygglov

När krävs ett bygglov?

För att din byggnation ska vara laglig krävs det i de flesta fall ett bygglov. Undantagsfall är om du bygger saker på tomten som omfattas av till exempel friggebodsreglerna eller attefallsreglerna.  Att uppföra en ny byggnad, göra en tillbyggnad eller ändra en byggnad kräver vanligtvis bygglov.

För att få ett bygglov måste du skicka in en bygglovsansökan. Ansökningshandlingarna ska bland annat innehålla detaljerade ritningar och planer. Dessa skickas in till kommunens bygglovskontor där de sedan granskas av en bygglovshandläggare för att säkerställa att bygget följer alla relevanta regler och lagar.

Så här ansöker du om ett bygglov:

  1. Förbered ritningar: Ta fram detaljerade ritningar och planer för bygget
  2. Kontakta kommunen: Kontrollera lokala bestämmelser och vilka handlingar som krävs
  3. Fyll i ansökan: Fyll i ansökningsblanketten för bygglov
  4. Skicka in ansökan: Skicka in ansökan tillsammans med alla nödvändiga handlingar
  5. Invänta beslut: Kommunen granskar ansökan och fattar ett beslut
  6. Få ett startbesked: Efter godkännande krävs ett startbesked innan bygget kan påbörjas

Vanliga misstag som leder till svartbyggen

Det finns många vanliga misstag som leder till att en ny och efterlängtad byggnation klassas som ett svartbygge och kan behöva rivas. Ofta baseras de på små misstag, till exempel att du som husägare har missförstått reglerna. Ibland kan det dock röra sig om att man valt att strunta i att skicka in en bygglovsansökan eftersom man vill sätta igång direkt och inte slösa tid och pengar på att skaffa ett tillstånd.

Vanliga misstag som kan leda till olovliga byggnationer:

  • Bristande kunskap om vilka tillstånd som krävs
  • Tror att små byggen inte behöver tillstånd
  • Missförstånd kring processerna för bygglovsansökan
  • Påbörjar byggprojektet utan att invänta startbesked

Hur upptäcks svartbyggen?

Ett svartbygge kan upptäckas på flera sätt, både hemma hos dig själv och hos vänner och familj. Kanske har du köpt ett hus med ett olovligt bygge i, eller så har du byggt själv utan att ansöka om tillstånd. Olovliga byggnationer upptäcks oftast genom grannars anmälningar, kommunala inspektioner, eller i samband med att byggnader ska säljas och en besiktning genomförs.

Om du känner till ett olovligt bygge kan du göra en anonym anmälan. Då kommer kommunen att följa upp de misstänkta bygget för att säkerställa att det finns ett tillstånd. Om du upptäcker att något i din bostad är olovligt uppfört måste du meddela kommunen och ansöka om ett bygglov i efterhand.

Du kan göra din anonyma anmälan antingen via telefon eller via mejl. Vissa kommuner har även ett anmälningsformulär du kan skicka in om du upptäcker eller misstänker ett svartbygge.

💡 Se även: Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Så ansöker du om bygglov i efterhand

Om du har genomfört ett svartbygge kan du ansöka om bygglov i efterhand. Det innebär att du söker tillstånd för bygget efter att du har genomfört det, men det är dock ingen garanti för att det kommer att bli godkänt. Ett retroaktivt bygglov går igenom exakt samma ansökningsprocess som ett vanligt bygglov, och du måste skicka in samma handlingar.

Du löper lika stor risk att bli nekad ett retroaktivt bygglov som ett vanligt bygglov. Om din ansökan inte skulle bli godkänd innebär det att du kan tvingas riva din byggnation och återställa byggnaden i sitt ursprungliga skick.

Påföljder när ett svartbygge upptäcks

Om det upptäcks att du har genomfört ett svartbygge i din bostad kan konsekvenserna bli allvarliga, speciellt om du inte får godkänt på din retroaktiva bygglovsansökan. Om det upptäcks att du har genomfört en olovlig ändring kan kommunen begära in en förklaring. Du får även chansen att återställa din fastighet innan ärendet tas upp av stadsbyggnadsnämnden, vilket kan leda till att ärendet avskrivs.

Stadsbyggnadsnämnden kan antingen godkänna ditt bygglov i efterhand eller fatta beslut om rättelse, det vill säga rivning. Om du vägrar riva din olovliga byggnad kan det leda till rättsliga processer.

  • Böter – En sanktionsavgift som grundas på den åtgärd du har utfört utan tillstånd
  • Rivningsföreläggande – Om du får ett rivningsföreläggande måste du återställa bostaden. Du kan även tvingas betala en sanktionsavgift om du inte återställer byggnaden inom den utsatta tiden
  • Rättsliga processer
svartbygge
svartbygge

Om sanktionsavgiften för svartbygge

Sanktionsavgiften beräknas på vad du har byggt utan tillstånd, om du hade ansökt om bygglov eller inte, var i bygglovsprocessen du bröt mot reglerna, hur stort bygget är och så vidare. Du kan själv räkna ut sanktionsavgiftens storlek på Boverkets hemsida. Vanligtvis handlar det om flera tiotusentals kronor i strafföreläggande. Om du har byggt en extra tillbyggnad på 30 kvm utan bygglov, så är sanktionsavgiften till exempel runt 33 000 kr.

Du måste alltid betala en sanktionsavgift i de fall där du får ett bygglov godkänt i efterhand. Detta blir då en kostnad utöver själva bygglovsansökningsavgiften. Det är därför alltid bäst att ansöka om ett bygglov innan du påbörjar bygget. Det kommer att spara dig både tid och pengar.

🗞️ Nyhets: Avanzas vd Knut Frängsmyr lämnar efter svartbygge

Vanliga frågor och svar om svartbygge

Räknas det som ett svartbygge om tidigare ägare har byggt utan bygglov?

Ja, om en tidigare ägare har byggt utan bygglov räknas det fortfarande som ett olovligt byggande. Ansvaret för rätt byggtillstånd ligger kvar på fastigheten, och inte på den tidigare ägaren.

När blir ett svartbygge lagligt?

Byggåtgärder har en preskriptionstid på tio år, vilket innebär att de blir lagliga först efter att tio år har passerat om de saknade rätt tillstånd när de utfördes.

Vad kostar ett svartbygge?

Ett svartbygge kan bli väldigt dyrt, mycket dyrare än om du hade ansökt om bygglov. Kostnaden inkluderar nämligen inte bara själva bygget, utan även böter, en retroaktiv bygglovsansökan och en eventuell rivning av altanen.

Vad händer om man bygger altan utan bygglov?

Om du bor i ett detaljplanerat område, det vill säga i en stad, krävs det bygglov för att få bygga en altan på tomten. Om du väljer att strunta i att ansöka om tillstånd kan du både behöva betala böter och riva altanen när det olovliga bygget upptäcks.

Vad ska du göra om du upptäcker att du har ett svartbygge?

Om du upptäcker ett svartbygge bör du kontakta kommunen, det gäller både för ditt eget och andras hus. Om det olovliga byggandet gäller ditt eget hus kan du be om att få ansöka om ett retroaktivt bygglov.

Bygglovstjänst kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning

Upptäck våra specialisttjänster inom bygglov och tillståndshantering. Vi ger er hjälp genom flera olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Kontakta oss gärna för mer information!

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker

Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]

Attefallshus Regler 2024: Hitta rätt regler för attefallshus

Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]

Carport bygglov  – När behövs det och hur ansöker man?

Det finns många regler att följa om du vill bygga en carport på tomten. Det [...]

Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Bygga carport utan bygglov… 🤔 Funderar du på att bygga en carport utan att behöva [...]

Bygga carport – 10 vanliga frågor och svar om tillstånd, regler och pris

Funderar du på att bygga carport men undrar vilka regler som gäller? För att göra [...]

Vad är bygglovsritningar och varför behövs de?

När det är dags att bygga ut huset är det många som ställer sig frågan: [...]

Svartbygge: Böter, Rivning & Bygglov i Efterhand

Lär dig allt om vad som gäller vid svartbygge i Sverige. Få information om böter, [...]

Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]

Vad är bäst – Att rita bygglovsritningar program eller anlita hjälp?

När du står inför att skapa bygglovsritningar för ditt byggprojekt finns det två huvudalternativ: att [...]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *